Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam štene američkog staforda, star je 2 i pol mjeseca. Na preponi mu se pojavila kvržica ispod kože, na opip je tvrda. Ne reagira na dodir pa vjerujem da ga ne boli. Zanima me što bi to moglo biti i da li je opasno? Hvala, Ines

O: Opisana kvržica može biti razne etiologije, a pošto je bezbolna, može se raditi o lipomu ili začepljenoj lojnoj žlijezdi.

Psi u koži u sklopu dlačnog folikula imaju  žlijezde lojnice koje produciraju masnoću koja tvori zaštitni masni sloj na koži.

To je važno kod mladih pasa pa se kod štenadi ne preporuča kupanje sa šamponom bez prevelike potrebe jer se tako skida zaštitni sloj, dok ga sama voda ne može skinuti.

Ponekad se može dogoditi da se takva lojna žlijezda začepi, a masnoća se i dalje producira, a ne izlučuje se na kožu nego počinje rasti pod kožom i manifestira se u obliku kvržice.

Osim  toga, može se raditi o lipomu koji je kao izraslina mekan, okruglast, bezbolan, pomičan pod kožom, a ponekad se proširi u dublja tkiva i mišiće i tada više nije pomičan.

Obično su benigne naravi jer ne uraštavaju u druga tkiva i ne metastaziraju.
 
Za sigurnu dijagnozu odvedite psa kod veterinara ili na Kliniku za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

Opširnije o bradavicama i kvržicama na koži psa pisala je kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: