Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Naime, radi se o sljedećoj stvari, kolegicina kuja koja je bila stara 6-7 g. (francuski buldog) imala je težak okot i tešku operaciju vađenja maternice koju nažalost nije preživjela, tj. preživjela je tek toliko da osigura prvo sisanje trima štencima koji su ostali živi. Nakon toga smo štence donijeli kod moje labradorke koja je već stara 14-15 g., ona ih je prigrlila u milisekundi. Kupili smo kod vas zamjensku hranu, tj. "Beaphar-Welpen Milch". Zanima me koliko svaka dva sata ti štenci moraju posisati te hrane i zanima me isto tako da li je štencima dovoljno topline od zamjenske majke. Inače nam je u toj sobi u kući gdje oni leže oko 20 stupnjeva C. Zanima me isto tako, pošto je ona već nadživila dva labradora i slabije malo čuje, znači nije gluha ali ipak slabije čuje, da li možda postoji šansa da ih uguši težinom ili tako nešto u slučaju da ne čuje zapomaganje štenaca. Labradorka uredno čisti štence i stolica im je dobra, a mokraća nije tamna nego svijetla. Usput vas još molim ako imate neki savjet jer mi je ovo prvi put da to radim i želim da ti štenci stasaju i budu zdravi... Unaprijed vam se još jedanput zahvaljujem i nadam se brzom odgovoru.
Lp, Hrvoje

O: Beaphar zamjensko mlijeko potpuna je zamjena za majčino mlijeko. Može se koristiti od prvog dana, pa sve do 35. dana života, a po potrebi i kao dodatak majčinom mlijeku, ako ga nema dovoljno. Sadrži 24% bjelančevina, te 24% masti. Dodaje se u vruću, neproključalu vodu u omjeru 1:3, odnosno gram praha na 3 mL vode. Poslužuje se na temperaturi od 38 stupnjeva. Može se i prethodno pripremiti, držati u frižideru, te naknadno poslužiti ugrijano. Pripremite količinu koju namjeravate iskoristiti unutar 8 sati.

Što se tiče obroka, prvih 10 dana štene pojede oko 35 ml mlijeka po obroku. Svakako je bolje štence hraniti češće, ali u manjim obrocima nego rjeđe i obilnije. Preobilan obrok može uzrokovati nadutost, pretjerano stvaranje plinova, podrigivanje i povraćanje. Prvih 24 – 72 sata trebalo bi ih hraniti svaka 2 sata, a do kraja prvog tjedna života svaka 3 sata tijekom dana i 2 puta (svaka 4 sata) tijekom noći. U drugom tjednu, štence se može hraniti svaka 4 sata tijekom dana, odnosno svakih 6 tijekom noći. Od trećeg tjedna pa do 2. mjeseca života može im se davati "Mini Starter mother & babydog" te "Starter Mousse mother & babydog" od Royal Canina koja je posebno namijenjena za odvikavanje štenaca od mlijeka, odnosno za privikavanje na suhu hranu.Od četvrtog tjedna, količina mlijeka se može početi smanjivati, a suha se hrana treba davati 4 – 5 puta na dan. Obrok tijekom noći se u tom periodu može i ukinuti. Sa 6 tjedana starosti štenci mogu potpuno prijeći na suhu hranu.

Pazite da su štenci uvijek na toplom jer još nemaju dobro razvijenu termoregulaciju. Temperatura okoline trebala bi u prvom tjednu života biti 32- 35°C, početkom drugog tjedna temperaturu se spušta na 29°C. U trećem bi tjednu trebala iznositi oko 26°C, u četvrtom oko 23°C, a nakon petog tjedna preporuča se štence držati na temperaturi od 21°C. Ako se štenci cijelo vrijeme penju jedni po drugima znači da im je hladno, dok u slučaju da leže jedni do drugih znači da im je temperatura odgovarajuća.

Budući da tek rođeni štenci nisu sposobni sami obavljati nuždu, potrebno ih je stimulirati da uriniraju i defeciraju. Za to se inače brine kuja tako što liže analnu regiju i tako ih potiče na vršenje nužde.Nakon svakog hranjenja potrebno je nježno masirati i stimulirati analnu i genitalnu regiju sa vatom ili gazom navlaženom sa toplom vodom. To će potaknuti štene da mokri i stimulirati pokrete crijeva. Ovaj bi postupak trebalo prakticirati do negdje 21. dana starosti, dok štencima ne ojačaju mišići mokraćnog mjehura i anusa. Koža na trbuhu je vrlo nježna i treba paziti da je se ne iziritira. Štene ne mora imati stolicu svaki dan, nekad može i preskočiti jedan dan. To je u redu sve dok štene dobro jede, napreduje i mokri. Vrlo je važno štene očistiti od unutarnjih parazita (glista).

Ono na što još treba obratiti pozornost je boja i konzistencija stolice i urina. Kod zdravih štenaca urin je blijedo – žute boje ili proziran dok u slučaju da je tamnije žut ili narančast znači da su štenci najvjerojatnije nedovoljno hranjeni. Stolica treba biti svjetlo do tamno smeđa, djelomično formirana.Osigurajte mjesto u kući koje će omogućiti mir. Pripremite im udobni i prostrani ležaj. Ispod je dobro staviti pelene koje upijaju, kako bi štenci ostajali suhi.

Instinktivno, kuja će pokazivati interes i brigu za štence, no s obzirom na dob i stanje sluha, ne možete nikada isključiti mogućnost da im nehotice naudi, tako da bi bilo dobro, za početak, da su Vam svi ''na oku''.

OZNAKE: