Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas, recite mi kako da spriječim bolesti guštera baziliska i koje su moguće bolesti? Dino

O: Bazilisk je gušter koji je rasprostranjen na području Srednje i Južne Amerike, i to u okolini rijeka i njenih tokova. Specifičnost ove životinjske vrste je mogućnost hodanja i trčanja po vodi. Naime, na stražnjim ekstremitetima posjeduju plivaću kožicu, koja im u određenim slučajevima (kao što su bijeg od potencijalnih predatora i neprijatelja), omogućava da se bitno poveća površina, koja stvarajući zračni jastučić između ekstremiteta i površine vode sprječava baziliska da potone.

Držan u zatočeništvu, bazilisk može oboljeti od različitih bolesti. Tako, mogu se pojaviti različite ozljede prednjih dijelova usta, nastalih kao posljedica stalnog trljanja ili udaranja o dijelove ili predmete u terariju. Nerijetko, razlog leži i u toj činjenici da ovi gušteri nisu svjesni stakla koje ih okružuje. U svakom slučaju, potrebno bi bilo što ranije takve ozljede tretirati, kako se stanje ne bi zakompliciralo i preraslo u ozbiljnije infekcije.

Problemi se mogu pojaviti i kao posljedica nepravilnih uvjeta držanja ove životinjske vrste. Naime, ako im se ne osigura dovoljna količina prikladnog UV svijetla, kalcija ili vitamina D postoji velika vjerojatnost pojave različitih oblika metaboličkih bolesti kostiju te njihovih deformacija.

Česte su i upale usta (stomatitis) uzrokovane bakterijama u ili oko samih usta. Ako se ljubimci ne liječe (najčešće se koriste lokalni antibiotici propisani po pregledu veterinara), ljubimac fizički i imunološki slabi jer mu je ograničen unos svih potrebitih nutritivnih elemenata. Česte kontrole usne šupljine mogu prevenirati pojavu ozbiljnijih problema.

Veliki problem leži i u parazitima, i ektoparazitima (krpelji, grinje,...) i endoparazitima (oblići, protozoi,...). Ako se utvrdi postojanje ektoparazita, potrebno bi ih bilo ukloniti, a mjesta na kojima su parazitirali antiseptikom tretirati kako bi se umanjila vjerojatnost infekcije. U slučajevima probavnih smetnji (proljev i gubitak tjelesne težine) potrebno bi bilo odnijeti stolicu na koprološku pretragu kod veterinara te prema dijagnozi odrediti najprikladniji način tretiranja određenog stanja.

Više korisnih informacija možete saznati i od djelatnika ili veterinara u sklopu Zoološkog vrta u Zagrebu.

Također, više o smeđem i zelenom bazilisku te uvjetima držanja možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.