Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 63 l. U njemu ima gupija, 2 čistača i još neke vrste  ribica. Imam i još jednu ribicu koju držim odvojeno. Nisam sigurna koje je vrste, ali mi neki kažu da je barbus. Tamnosmećkaste je boje i ima zlaćani odsjaj. Jako je otporna, podnosi sve temperature, dobro jede i živahna je.Temperatura vode u kojoj ju držim je slična onoj u akvariju. Malo je veća od ostalih. Smijem li ju staviti u akvarij s ostalim ribicama? Jedna osoba koja radi u pet shopu mi je rekla da bi ta ribica napadala druge i jela ih. Je li to istina? Dajana

O: Na osnovu Vašeg e-maila je jako teško determinirati o kojoj se vrsti radi.

Moguće je da se radi o ribi pod nazivom Barbus rosy (Puntius conchonius).

Mužjaci i ženke su inače srebrno/zlatne boje. Kada mužjaci dostignu svoju punu veličinu poprimaju crveno/roza boju. Ženke su u pravilu nešto duže, a kada su pune ikre i nešto deblje.
 
Društvene su ribe (jatne) te ih nije dobro držati same, a traba napomenuti kako ne vole ribe s dugim perajama, koje non-stop "gnjave" i love po akvariju te ih grickaju za peraje. Ne treba ih držati sa skalarima, gouramijama, guppyjima ili muškim betta borcima.

Jako su agresivni kad je u pitanju hrana. Pojest će sve, a kako su vrlo proždrljive, često se prejedu. Kada ih se drži s drugim ribama treba obratiti pažnju da i druge ribe dođu do hrane.

Svakako bi prije naseljavanja "nepoznate ribe" u akvarij bilo potrebno provjeriti o kojoj se vrsti radi te njenu eventualnu kompatibilnost s ostalim ribama.