Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Dobila sam 3 zlatne ribice prije 2 mjeseca. Nažalost, dvije su umrle, a sada se jedna od zlatnih ribica počinje čudno ponašati. Došla sam pogledati kako mi je moja riba, a onda sam vidjela da je ostala bez leđne peraje, ne znam kako se to dogodilo. Počela je slabo plivati i filter je vuče prema sebi, više nema dovoljno snage i stalno odlazi na dno jer se umori od plivanja, to se nikad prije nije dogodilo. Jedva jede i kada je ja malo pogurnem da pliva, ona uopće ne reagira. Akvarij je dosta velik za nju i čist je, dovoljno je hranim. Mislim da neće preživjeti. Još ne razumijem kako joj je peraja otpala, nema nikoga osim nje u akvariju, što da učinim? Molim vas pomozite mi i odgovorite na pitanja što prije!  Hvala, Lora

O: Vjerojatno se radi o bakterijskom raspadanju peraja. To je uobičajena bolest kod riba, koja se uglavnom lako liječi ukoliko se sa tretmanom krene na vrijeme. Budući da ste naveli kako su dvije ribice, nažalost, uginule, vrlo vjerojatno je bolest već dugo prisutna.

Svako uginuće ribe u akvariju je znak za uzbunu. Kada se to dogodi, potrebno je pažljivo promatrati ostale ribe u akvariju i brzo reagirati na sve eventualne promjene koje uočite na ribamam bilo da se radi o oštećenju peraja, krvavim podljevima, otvorenim ranama (sve navedeno izazivaju bakterije), bijelim ili crnim točkicama po tijelu (paraziti), bijelim paučinastim naslagama (gljivice) i sl. Kad riba odbija hranu, miruje na dnu ili površini te ima skupljene peraje, to je također znak da nešto nije u redu.

U Vašem slučaju bih preporučio tretman Bactopurom (Sera) ili Furanolom (JBL), koji su ciljani preparati kojima se tretiraju ribe kada su u pitanju bakterijske infekcije. Nažalost, po simptomima koje ste opisali smatram da tretman neće dati odgovarajuće rezultate zbog toga što je bolest već uznapredovala te je imunitet i opće stanje ribe vrlo loše.

U svakom slučaju, možete pokušati tretman te na taj način eventualno popraviti zdravstveno stanje Vaše ribe. Uz tretman navedenim preparatima možete u vodu dodavati vitamine, primjerice Fishtamin (Sera) te koristiti hranu koja podiže imunitet, poput Imunala (Dajana).