Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa mješanca starog godinu i pol. Već dva dana je veoma bezvoljan, samo leži, tamnija mu je mokraća. Jučer smo ga odveli veterinaru koji je rekao da mu nije ništa ozbiljno jer se uslijed nezgode u kući nadisao dima te da će mu biti bolje. Kada smo se vratili, pronašla sam mu krpelja koji je bio podosta velik. Prije malo manje od 6 mjeseci je cijepljen jer ga je ugrizao otrovni krpelj. Da li je moguće da se bolest opet ponovila? Jučer nije imao temperaturu. Ne povraća, ali je zaista jako slab.
Unaprijed hvala,
Anamarija

O: Babezioza (piroplazmoza) je bolest domaćih sisavaca koju uzrokuju endoglobularni (intraeritrocitni) protozoi iz roda Babesia. Uzročnike ove bolesti prenose krpelji šikare (Ixodidae). Uzročnici parazitiraju u eritrocitima, a prema nekim podacima utvrđeno je da neke vrste parazitiraju i u limfocitima.

Piroplazmoza je češće akutnog toka, a očituje se vrućicom, opsežnim propadanjem eritrocita, anemijom, žuticom, a katkad i hemoglobinurijom. U psa su mogući i živčani simptomi pri oštećenju mozga zbog začepljenja moždanih kapilara. Ako životinja prebrodi krizu, bolest prelazi u kroničnu koja se očituje izrazitom anemijom, intermitentnom vrućicom i probavnim smetnjama, a traje nekoliko tjedana. Paraziti unešeni krpeljom oštećuju crvene krvne stanice (eritrocite) koje prenose kisik do stanica organizma što posljedično uzrokuje umor, bezvoljnost i apatiju napadnutog organizma.

Liječenje se uspješno provodi s nekoliko preparata. Manje toksičan i vrlo djelotvoran je diminazen (Berenil). Aplicira se intamuskularno, a na mjestu aplikacije uzrokuje lokalne reakcije pa ga je potrebno aplicirati na više mjesta. Zatim, imidazol (Imidocarb, Imizol) apliciran jednokratno u dozi 3 do 5 mg/kg. Uz ovu opću terapiju uvijek je preporučljiva i vitaminska potpora organizmu za lakši oporavak i povećanje otpornosti.

Kako klinička slika, kao i sam nalazak krpelja na ljubimcu, odgovara kliničkoj slici koju uzrokuju ovi paraziti, savjetovao bih Vam da se ponovno obratite veterinaru kako bi napravio kompletnu krvnu sliku i dobio uvid u stanje unutarnjih organa, tj. u moguća nastala oštećenja djelovanjem parazita.

Svakako bih preporučio da hranite svog ljubimca visokovrijednom hranom za oporavak koju ćete pronaći u specijliziranim veterinarskim ljekarnama te na takav način opskrbiti ga potrebnom energijom i vitaminima za brži oporavak od bolesti.

OZNAKE: