Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo malu kuijcu staru 16 i pol g. Do prije 2 mjeseca pas je bio izuzetno pokretljiv, čak iznadprosječno. Jednog dana započelo je šepanje i slabija pokretljivost zadnjih nogu. Terapija kojom smo je tretirali je akupunktura na koju redovito ide od svoje 10. godine i koja je do sada pokazivala izvanredne rezultate. Također pas od svoje 9. godine pije CANIVITNON forte. Uz akupunkturu kombinirana je i terapija magnetima te NEUROBIONI. Rezultati su oscilirali od malo boljeg ka malo gorem. U dogovoru s liječnicima prestali smo s akupunkturom prije 2 tjedna jer se situacija nakon zadnje akupunkture pogoršala. Do prije 2 dana pas je bio relativno dobro no od jučer samo leži i ne kreće se.

Izgleda da je zbog bolova i nekretanja nastupila atrofija mišića. Molim vas za savjet. Svjesni smo da je pas star ali zbog njene fizičke kondicije koju je imala do prije dva mjeseca želimo biti sigurni da poduzimamo sve što je u našoj moći i da koristimo sve preparate koji postoje vezano za ove tegobe.
Hvala, Mirela

O: Mišići starijih životinja gube većinu svoje snage a stvarna veličina im se smanjuje sa svakom godinom starosti. Ovo je normalan proces starenja organizma i nije nešto što se može razviti u dva tjedna do te mjere da onemogućuje bilo kakvo kretanje.

No treba spomenuti i dva još uvijek nedovoljno razjašnjena poremećaja mišića koji na prvi pogled mogu izgledati kao normalna slabost uzrokovana starenjem.

Kod jednog pas razvija slabost u mišićima nogu tijekom aktivnosti ili drugog fizičkog stresa, može naglo pasti, brzo se oporavi, diže na noge na vrlo kratko vrijeme te ponovno pada. Ova pojava često je viđena kod polimiozitisa, bolesti koja uzrokuje upalu jedne skupine ili svih mišića tijela. Obično se javlja u kasnijoj srednjoj dobi i ranoj starijoj dobi psa a najvjerojatniji uzrok leži u imunološkom sustavu psa. U ovom slučaju liječenje kortikosteroidima je najuspješnije.

Sljedeći poremećaj, mišićna distrofija, obično se javlja u starijih pasa a još uvijek je nepoznatog uzroka. Oboljeli psi pokazuju ukočen hod u zadnjim nogama kako mišići postaju progresivno slabiji i vidljivo manje veličine. Za sada nema niti poznatog lijeka kojim bi se usporio proces niti u potpunosti izliječio. Liječenje je palijativno, pokušavajući omogućiti ljubimcu što udobniji život a osniva se isključivo na individualnim simptomima psa.

Atrofija skeletnih mišića može se javiti i iz razloga kao što je nedostatak provodljivosti živčanih impulsa, promjene razine hormona u organizmu, kao posljedica neke bolesti ili tumora ili zbog starenja. Također, ležanje Vaše kujice ne mora nužno biti povezano uz atrofiju mišića već neku bolest unutrašnjih organa kojima je vrlo često simptom letargija, neaktivnost i potištenost.

Liječenju problema sa kretanjem u pasa pristupa se iz više kuteva: kontrola tjelesne težine, lijekovi protiv bolova, dodaci prehrani koji poboljšavaju pokretljivost zglobova i opteretljivost vezivnog i potpornog tkiva (glukozamin i hondroitin: Vetoquinol Caniviton forte, Petvital GAG tablete i prašak), akupunktura, fizikalna terapija, prehrana (medicinske linije hrane: Royal Canin Mobility support dehidrirana hrana, Hills j/d dehidrirana i konzervirana hrana, Eukanuba Joint Mobility dehidrirana hrana). Sve nabrojane metode svrstavaju se u konzervativne metode a postoji još i kirurško liječenje isključivo prema indikaciji.

Kako ste naveli, doista svojoj kujici pružate najbolje što možete. Svakako s obzirom na nastalo stanje kontaktirajte svojeg veterinara koji će po pregledu preporučiti nejprimjereniju njegu.

OZNAKE: