Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam crnog labradora starog 1god. i 10 mjeseci. Prije pet dana su mu natekla usta, onda je to prešlo na uši, pa je veterinar mislio da je riječ o hematomu, međutim na kraju su mu počele se stvarati otekline ispod očiju i na njušci i nešto malo ispod pazduha. Išla sam kod veterinara i dao mi je kapi za uši i antibiotik STOMORGYL 20 jer je riječ o alergiji. Malo sam čitala o tome pa me nekako sve upućuje na atopiju ali su sve to slični simptomi i za druge vrste alergija. Stavila sam mu plastiku oko vrata da se ne češe, da mu to ranije prođe. Zanima me otprilike o čemu tj. o kakvoj bi bolesti bila riječ, da li će mu to s tim antibiotikom proći, da li se često vraća alergija i koliko traje odprilike. Zahvaljujem, Dunja

O: Atopija je stanje preosjetljivosti na inhalacijski ili preko kože absorbirani antigen iz okoliša (alergen) u genetski predisponiranih jedinki. Najčešća je između 6 mjeseci i 6 godina starosti, a prvi simptomi pojave se između 1 i 3 godine života.

Simptomi su crvenilo kože i svrbež koji se mogu javljati sezonski, a ovisno o vrsti alergena. Rasprostranjenost svrbeža uključuje šape, bokove, prepone, pazuhe, lice i uši. Češanjem pas ozlijeđuje kožu i javljaju se sekundarne promjene kao što je gnojna upala kože, gljivične infekcije ili upala uha.

Ako su uzrok kožne preosjetljivosti imunološki ili neimunološki stimulansi kao što su lijekovi, cjepiva, hrana, aditivi u hrani, insekti te biljke, dolazi do stanja koje se zove urtikarija ili angioedem. Znači, jave se ožarice (promjene na koži kao ubod komarca) uz svrbež ili dođe odmah do edema (otekline). Angioedem je uglavnom lokaliziran na glavi. Oteklina na glavi može biti tako velika da uzrokuje otežano disanje. Iako rijedak, moguća je i pojava anafilaktičkog šoka.

Dijagnoza se temelji na vlasnikovim podacima o bolesti, kliničkom nalazu nakon pregleda, alergijskom testiranju (intradermalni, serološki). Česti su pozitivni nalazi na travu, korov, drveće, plijesan, insekte te kućne alergene. Dermatohistopatološka pretraga pokazati će povišene limfocite i histiocite, upalne stanice karakteristične za alergiju. Liječenje se temelji na tretiranju sekundarnih infekcija (antibiotici za bakterijsku upalu, antimikotici za gljivice..).

Pokušati smanjiti na najmanju moguću mjeru izloženost alergenima ili njihovo odstranjenje iz životinjine okoline.

Koriste se filteri za zrak koji reduciraju polen, plijesan i prašinu u kući. Kod pasa osjetljivih na grinje tretirati u kući tepihe, madrace, prekrivače sa sredstvima protiv grinja. Ionizatorima smanjivati vlagu u kući. Provoditi program kontrole protiv buha.

Svrbež se kontrolira lokalnom terapijom s medicinskim šamponima koji umiruju svrbež i sistemskom terapijom antihistaminicima ili glukokortikoidima. Svaki dodatak prehrani koji sadrži esencijalne masne kiseline dobro je došao kao potpora terapiji.

Vjerujem de je na osnovi pregleda Vaš veterinar odabrao dobru terapiju. Kako će se stanje popravljati to će on vidjeti na kontroli i procijeniti što dalje.

Prognoza je dobra, ali nekada će biti potrebna doživotna povečana pažnja na prehranu i izloženost alergenima u prirodi.

Ono što Vi možete napraviti za Vašeg psa je osiguranje hrane namijenjene psima s problemima kože te dodatke prehrani za povećanje otpornosti kože. Sve navedeno imamo u ponudi u našim trgovinama gdje Vas pozivam i gdje ćemo Vas rado savjetovati glede izbora.

OZNAKE: