Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedan problem. Prije neki dan smo saznali da mi brat ima astmu. Imamo psa, kujicu koja ima 5 godina i vrsta je king charles cavalier spaniel. Doktor je sugerirao da psa poklonimo zbog prijenosnika grinja. Da li ona može pogoršati astmu i da li je stvarno trebamo pokloniti. Moj brat je alergičan na grinje. Hvala unaprijed. Helena

O: Astma (grčki: ¡sthma) bolest je dišnog sustava čovjeka u kojoj dolazi do stiskanja mišića dišnog sustava, često kao posljedica izloženosti alergenima, hladnom zraku, tjelovježbi ili emocionalnom stresu.

Kao posljedica stiskanja mišića dišnog sustava javlja se otežano disanje, osjećaj nedostatka zraka, pritisak u prsnom košu, kašalj, što su obilježja astme. Između astmatičnih napada većina pacijenata se osjeća dobro.

Među najčešće alergene ubrajaju se pelud, grinje kućne prašine, životinjske dlake, spore plijesni, hrana, aditivi u hrani, konzervansi, otrovi insekata, te UV zrake.

Grinje - Organizmi mikroskopske veličine koji nastanjuju ležajeve, madrace, posteljinu, sagove i tapiserije. Alergijsku reakciju izazivaju otpadne tvari  grinje. Iako je riječ o alergiji koja traje cijelu godinu, u sezoni centralnoga grijanja, kad zagrijavamo stanove uz smanjeno provjetravanje, grinje se počinju više razmnožavati i proizvoditi veću količinu otpadnih tvari, pa se i alergijska reakcija u tom razdoblju češće manifestira. Alergija na grinje često je udružena s alergijom na prašinu.

Kućni ljubimci - Dlaka kućnih ljubimaca, mačaka i pasa dugo se smatrala glavnim uzrokom alergije na kućne ljubimce. Istraživanja su pokazala da bjelančevine koje izlučuju uljne žlijezde životinja, a mogu se naći u njihovoj slini i mokraći, predstavljaju glavni uzrok alergijske reakcije na životinje. Kad se životinja liže, odnosno provodi higijenu, slina koja zaostaje na njezinoj koži i dlaci suši se i oslobađa alergogene bjelančevine u zrak. Naravno da one tada dolaze u kontakt sa sluznicom dišnog sustava, izazivajući svrbež i kihanje kao posljedicu razvoja alergijske reakcije. Zanimljivo je da je alergija na mačke jača od one na pse, budući da one više ližu svoje krzno, odnosno dlaku.

Pošto je Vaš brat alergičan na grinje, a ne na životinjsku dlaku, preporučujem da psa kupate šamponom za češća pranja Dermilen kojeg možete naći u prodaji u Pet Centru.

Nekoliko korisnih savjeta:

Usisavajte svakodnevno kako biste smanjili koncentraciju prašine, životinjske dlake i peludi.

Izbjegavajte sagove, zavjese i tapiserije radi smanjenja koncentracije grinja i prašine.

Poželjno je spavati na specijalnim madracima protiv grinja.

Držite kućne ljubimce dalje od prostorija u kojima spavate.

Češće provjetravajte stambene prostorije.

OZNAKE: