sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Posjetio sam veterinara vezano uz prethodno opisani problem kod moga psa i uspostavilo se da pas ima ascites. Kratko i jasno je dao do znanja da je to neizlječiva bolest i dao je tablete za psa , s njima bi trebao početi izbacivati tekućinu iz sebe, i preporučio je uspavljivanje psa kroz mjesec-dva. Zanima me, je li zaista da se ta bolest ne može nikako izlječiti, je li to bolest srca kod psa? Čak nije ni radio ni ultrazuk organa, ni srca, jetre ni bubrega. Mislite da ne postoji mogućnost da su organi zdravi?
Zahvaljujem na odgovoru. Lp, Renato

O: Ascites predstavlja abnormalno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, a nastaje njezinim istjecanjem u trbušnu šupljinu iz krvnih žila, limfnih žila ili unutarnjih organa. Volumen tekućine može varirati od vrlo malog do značajnog, što kao posljedicu ima  povećanje obujma trbuha. Ascites je uzrokovan hipoalbuminemijom ili smanjenom razinom albumina u krvnim žilama kod ozbiljnih jetrenih bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitisa, poremećaja u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene, tumora. Iz svega navedenog se može zaključiti da je ascites samo simptom oboljenja, a ne uzrok.

Zbog toga je rješavanju problema potrebno pristupiti  iz nekoliko smjerova. Prvo treba napraviti  kompletan klinički pregled, kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi, identificirati o kakvom se sadržaju radi (identifikacija stanica nakupljene tekućine),... Kada se odredi uzrok nastanka ascitesa, određuje se i terapija. U liječenju ascitesa je važno je određivanje brzine razvitka ascitesa i kliničko zdravstveno stanje ljubimca. Ako se ascites sporo razvija, a ljubimac relativno dobrog zdravstvenog stanja, hitno liječenje, u pravilu, nije potrebno. No, ako se ascites brzo razvija, često je povezan i sa slabošću ljubimca, indiciran je hitan posjet veterinaru.

Kada se radi o  velikoj količini tekućine u trbušnoj šupljini koja vrši pritisak na dijafragmu što dovodi do otežanog disanja, radi se terapeutska punkcija trbušne šupljine. Kod ovog zahvata nije poželjno u potpunosti ukloniti svu nakupljenju tekućinu jer to može dovesti do  suprotnog učinka. Zbog gubitka prevelike  količine tekućine dolazi do promjena u homeostazi tekućina nastanka šoka. Iz toga razloga su potrebne opetovane punkcije. Diuretici su lijekovi koji potiču izlučivanje vode iz tijela. U tu se svrhu najčešće propisuje Fursemid ili Lasix. Njihovom primjenom, tekućina se izlučuje putem urina. Međutim, kako su diuretici najučinkovitiji u uklanjanju tekućine iz mekih tkiva, a ne iz tjelesnih šupljina, njihov učinak u slučajevima ascitesa je ograničen.

Kod životinja koje otežano dišu potrebna je nadoknada kisika. Nagli nastup ascitesa ponekad zahtijeva intravenoznu nadoknadu tekućina kako bi se održala perfuzija tkiva i liječio šok životinje. Ako se utvrdi niska razina ukupnih proteina (uslijed niske razine albumina u krvi), daju se koloidne tekućine (tekućine koje povećavaju osmotski tlak plazme) kako bi se usporilo stvaranje tekućine u trbušnoj šupljini.

U slučajevima kada je prisutna infekcija, intravenozno se apliciraju antibiotici.

Na kraju  o mogućnostima liječenja i prognozi morat ćete razgovarati s Vašim veterinarom ili se obratiti u Vama najbližu veterinarsku kliniku ili Kliniku za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta, gdje će kolege moći načiniti potrebne pretrage i pokušati poduzeti sve što je u njihovoj moći da pomognu Vašem ljubimcu.

OZNAKE: