Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Vlasnik sam 6 godina starog Cavalier King Charles Spaniela. Prije cca 3 mjeseca na klinici veterinarskog fakulteta u Zagrebu dijagnosticirana mu je mitralna insuficijencija III/IV stupnja. Radi olakšavanja simptoma i usporavanja procesa slabljenja srčanih zalistaka, propisana mu je terapija enalaprilom i diuretikom. Od prije mjesec dana pas ima dodatnih problema s prednjom desnom nogom (vidljivo šepanje). Na rendgenskoj slici vidljiv je nekakav upalni proces na glavi kosti, na zglobu. Poslije terapije Rimadilom stanje je nešto bolje, ali nije još o.k. Prije cca 7 dana počeo sam mu samoinicijativno davati preparat CANINA Petvital GAG u tabletama.

Čini mi se da mu taj preparat čini dobro i da stanje noge, vrlo polako, ali ipak ide na bolje. Moje je mišljenje da bi u prvom redu zbog diuretika, ali i starosti, psu trebalo kontinuirano davati nekakav preparat za boljitak kostiju, zglobova i vezivnog tkiva (glukozamin) GAG se terapeutski primjenjuje dva do tri mjeseca. Što nakon toga? Može li se on kontinuirano davati ili kolike pauze treba raditi? Čuo sam i za CANIVITON FORTE koji se navodno može davati stalno, ali pas ga vrlo loše prihvaća (ne uspijevam ga prevariti u hrani). Molio bih Vaše cijenjeno mišljenje odnosno savjet. S poštovanjem, šivković

O: Medicinska definicija artritisa predstavlja jednostavno - upala zgloba. Postoje dva glavna tipa artritisa: daleko češća je degenerativna bolest zglobova, a naziva se još i osteoartritis (najčešće se javlja u zglobu kuka i lakta). Progresivno je stanje u kojem se zglobna hrskavica polako uništava te se pojavljuju i promjene kostiju. Upala se javlja kod ovih degenerativnih bolesti ali slabijeg intenziteta nego kod upalnog artritisa. Kod ove vrste artritisa u šupljini zgloba se skuplja oveća količina tekućine, proteina i bijelih krvnih stanica. Može biti uzrokovana infekcijom bakterijama ili pak autoimunom bolesti.

Osteoartritis se može javiti kao rezultat trošenja zglobne površine kako pas stari. Ovo se naziva primarnim osteoartritisom. Sekundarnim osteoartritisom se naziva stanje kad se javi kao rezultat prisutnosti drugog procesa, kao što je displazija lakta ili kuka. Pogodovni faktori nastanku bolesti mogu biti trauma zglobova, pretilost i konstantno opterećenje zgloba. Osteoartritis je jedan od najčešćih oblika bolesti zglobova u kućnih ljubimaca. Javlja se ukočenost, bol i gubitak pokretljivosti što može ozbiljno poremetiti kvalitetu života. Liječenje u pravilu obuhvaća upotrebu protuupalnih lijekova te kirurški zahvat u uznapredovalim slučajevima koji se više ne mogu džati medikamentima pod kontrolom.

Briga za psa koji ima problema sa zglobovima obuhvaća nekoliko područja: kontrola tjelesne težine i aktivnosti, fizikalna terapija, dodaci prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava, kontrola boli te drugi dodaci prehrani koji smanjuju upalu (nezasićene masne kiseline, a osobito omega-3).

Tijekom desetljeća se glukozamin pokazao vrlo učinkovitim u olakšavanju tegoba zglobova i polaganim povećanjem pokretljivosti zglobova. Neka istraživanja pokazala su i da ima veliku ulogu u izgradnji hrskavice koje tradicionalni nesteroidni protuupalni lijekovi nisu u mogućnosti. Glukozamin i hondroitin zajedno poboljšavaju zdravlje zglobne hrskavice. Glukozamin je odgovoran za sintezu hijaluronske kiseline i glukozaminglikana unutar zgloba. Hondroitin (jedan od glavnih glikozaminglikana) također djeluje inhibirajuće na enzime koji ubrzavaju propadanje hrskavice. Kako cjelokupno zdravlje zgloba ovisi o konstantnoj očuvanosti hrskavice ovo je vrlo korisno.

Glukozamin i hondroitin se smatraju vrlo sigurnim za konzumiranje i ne opisuju se neke nuspojave (jedino se spominje blagi proljev). No, postoji mogućnost da glukozamin pogoršava djelotvornost inzulina u pacijenata sa dijabetesom te se treba davati pod nadzorom. Dok, hondroitin se treba izbjegavati u pacijenata s poremećajem cirkulacije jer može pogoršati ove probleme.

Glukozaminu i hondroitinu je potrebno više vremena u usporedbi s nesteroidnim prouupalnim lijekovima da ispolje učinak. Minimalan period pozitivnog učinka uočava se nakon tri tjedna svakodnevnog davanja. Jedino ukoliko se stanje ne bi poboljšalo nakon davanja nekoliko mjeseci bilo bi potrebno ponoviti pretrage i procijeniti učinkovitost doze i stanje pacijenta.

Oba preparata koje ste nveli se dodaju prehrani za jačanje zglobova, ligamenata, tetiva i hrskavica, tako da je sasvim dovoljno da Vašem ljubimcu dodajete Petvital GAG tablete koje prihvaća. Ne bi bilo na odmet da nakon perioda davanja navedenog dodatka prehrani, napravite kompletnu kontrolu stanja i zdravlja Vašeg ljubimca te se prema nalazu preporuči daljnje davanje.

Također, kao preventivu, a nakon davanja Petvital GAG tableta, možete davati Canina Petvital Arthro-tabs - kod starijih pasa se naročito preporučuje kod tegoba s kretanjem. Dijetetski je dodatak hrani, koji zbog svog sastava povoljno djeluje na izmjenu tvari u kostima. Kao potpora zadržavanju iona u tkivu povećava gipkost koštane mase i tetiva. Primjenjuje se za jačanje slabih zglobova, za usporavanje procesa starenja zglobova, za veću čvrstoću i elastičnost kosti i kralješnice, za ubrzavanje regeneracije kostiju nakon lomova i kirurških zahvata, za brži oporavak kod iščašenja, uganuća, reume, gihta, za ublažavnje bolova (sadrži Salix iz vrbine kore). Starijim psima daje se u periodu od 30 dana, 3 puta dnevno po 1 tabletu/10kg tjelesne težine. Preporučuje se tretman ponavljati jednom godišnje.

OZNAKE: