Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mješanca kokera i pudle starog 13 godina. U zadnje vrijeme ima jako neugodan zadah iz usta. Uzrok njegovog zadaha su kamenci na zubima, koje mu do sada nismo ni čistili. Veterinar nam je savjetovao da mu mora očistiti kamence, naravno pod anestezijom. Zadnji put kad je bio pod anestezijom jako se teško probudio i nije bio pri sebi sve do idućeg dana. To  mi je ostalo u jako ružnom sjećanju jer se jako mučio. Zanima me, s obzirom da ima već 13 godina, da li je pametno podvrgnuti ga ponovo anesteziji za čišćenje zubnog kamenca (s obzirom da je njegov zadah sve jači), da li ta anestezija može imati kakve štetne posljedice za njega i da li postoji možda neki drugi način za to? Zahvaljujem, Tanja

O: Kada veterinar planira obaviti kirurški zahvat kojem prethodi anestezija, prethodno mora prgledati paacijenta da dobije uvid u njegovo fizičko stanje, a sa posebenom pažnjom pregledava se funkcija srca i pluća kod starijih pacijenata. Veterinar tada mora napraviti EKG, Rtg i UZ pregled srca, a također obraća se pažnja i na jetru (povećanje).

Postoji više načina davanja anestetika, injekciono u venu ili mišić ili inhalacijom (pomoću tubiranja). Prije aplikacije anestetika, daju se sedativi ili trankvilajzeri, koji smiruju psa da ne dođe do ekscitacije (uzbuđenja) i nepravilnog srčanog ritma, potaknuto od zvukova i događaja okoline (ulazak u čekaonicu veterinarske ambulante, lavež ostalih pacijenata...). Mnogi anestetici mogu znatno smanjiti disanje, odnosno čak ga i zaustaviti, ako se tokom operacije ne prate životne funkcije (srce, pluća, cirkulacija), odnosno ako se anestetik ne dozira točno. Zbog ovog problema, većina vaterinarskih ambulanti koristi inahalacionu anesteziju te, u slučaju da se pas pomalo "gubi" (prestaje disati, poplave sluznice), inhalaciona tuba se odmah vadi i pas vrlo brzo dolazi k sebi.

Mlađi i zdraviji psi lakše podnose anestetik od starijih i bolesnih jer imaju veću tzv. "kardio-vaskularnu rezervu" i bolje će podnijeti moguću depresiju i pad tlaka u tijelu, urokovane od strane medikamenta koji se koristi kao anestetik. Stariji psi se teže bude iz anestezije i sporije se oporavljaju poslije kirurškog zahvata, a u ovu skupinu ulaze i psi prekomjerne težine jer se veći dio anestetika resorbira u masni depo tijela te se oslobađaju iz istog tokom slijedećih tjedan dana, a pas se za to vrijeme ponaša "pospano".

Za veterinara je važno da je upoznat sa zdravstvenim stanjem pacijenta, da zna od čega je pacijent nedavno bolovao ili još boluje te je pod određenom terapijom koja može promijeniti ili preusmjeriti djelovanje medikamenta koji se koristiti u anesteziji. Većina veterinara smatra da anestezija nije toliko rizična za starijeg pacijenta, koliko njegovo zdravstveno stanje i moguće komplikacije nastale prilikom operacije (sitna krvarenja, produljeno krvarenje, srčani mišić i mogući infarkt zbog ugruška i drugo).

Mnogi vlasnici starijih pasa koriste sprej za zube s enzimima proizvođača Armonie Naturali i vrlo su zadovoljni jer se psima "poboljšao" zadah iz njuške, naslage na zubima ne stvaraju se tako brzo, desni nisu crvene i upaljene, a preparat je napravljen na biljnoj bazi. Preparate se koristi na način da svaku večer pred spavanje, kada pas više neće dobiti obrok niti će piti, treba našpricati štapić s vatom (možete špricati i direktno u usta psa, ali je psu to vrlo neugodno pa oni uglavnom od toga bježe) te namazati zube i desni. Postupak treba ponavljati redovito svake večeri kroz sedam dana, a nakon toga možete četkicom ili gazom namotanom na svoj prst očistiti malo jače i detaljnije (ako pas to dopušta) jer je u međuvremenu naslaga na zubima lagano popucala te će ovakvo mehaničko čišćenje skinuti veći dio.

OZNAKE: