Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Već sam Vam se jednom obraćala i zahvalna sam Vam na odgovoru. Moj aljaški malamut ima problema s analnim žlijezdama, prvi put nakon 10 god. života. Pokušali smo sa davanjem terapije lijekovima i malo ishranom, kostima, žgancima, ne bi li stolica bila tvrđa. To nije pomoglo, a sa cijeđenjem žlijezda nismo pokušali jer on to ne dozvoljava. Ispostavilo se da su se ispod žlijezdi pojavile neke tumorozne tvorevine koje su zasada lokalnog karaktera. Pas je u dobrom stanju. Ne znam koliko starost utječe na svu situaciju. Kažu da je ova rasa dugovječnija od ostalih. Veterinar nam je objasnio da bi se s kirurškim zahvatom presjekli živčani završeci pa pas ne bi mogao kontrolirati pražnjenje crijeva.

To možda nije problem s obzirom da je pas vani u svom boksu, ali koliko je to dobro i pravo rješenje ili postoji još neko? Hvala, Tamara.

O: Analne vrećice su kod mesoždera smještene postranično od rektuma, kranijalno uz analni otvor. Upala analnih vrećica nastaje kao posljedica retencije sekreta analnih žlijezda. On se kao zgusnuta masa skuplja u šupljinama vrećica i širi ih. Sekret se rastvara, sluznica analne vrećice se upalno promijeni i razgradi pa se bolest komplicira stvaranjem apscesa ili fistule. U slučaju uzastopnih recidiva upale analnih vrećica i pojave apscesa, moguća je potpuna ekstirpacija obiju promijenjenih analnih vrećica, uključujući i njihove izvodne kanale. Općenito kod mužjaka su vrlo česti problemi sa prostatom - slično muškarcima, i psi mogu razviti benigno povećanje prostate koja lako dovodi do blokiranja uretre i nemogućnosti mokrenja. Kod muških životinja također su česti perianalni tumori.

Svi ovi problemi mogu se izbjeći kastracijom. Preporučuje se da se ona obavi sa 5-6 mjeseci starosti, što znači prije razvoja spolne zrelosti. Mlade životinje se također mnogo lakše i brže oporavljaju poslije ove rutinske operacije koja se obavlja pod općom anestezijom.

Nikako Vam ne preporučujem da psa hranite s kostima. Prehrana mora biti lako probavljiva i kvalitetna naročito s obzirom na dob i zdravstveno stanje Vašeg psa.

Ako niste sigurni u dijagnozu koju je postavio Vaš veterinar, potražite drugo mišljenje. Dijagnozu nije moguće postaviti bez kliničkog pregleda životinje.

OZNAKE: