zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam jedan problemčić, ali i pitanje, naime ovako moja maca ima problem, stalno se češe i gricka dlaku, cucla kao da je namače. Liže se stalno oko guze. Bili smo kod veta, očistio joj žlijezdu analku bila je puna, rekao je ako i dalje nastavi da je ponovo dovezem. Tako je i bilo, željeli su joj izvaditi krv, no kako je maca jaka i pomalo divlja nisu mogli, nego ju je bilo potrebno djelomično omamiti odnosno pod anesteziju. Iz žlijezde je opet izašlo dosta toga, izvadili su joj krv jer sumnjaju da je alergična na hranu ili nešto. Inače krv joj je ok i zapravo je zdrava maca u smislu krvne slike. Alergo test šalju u Zagreb ili čak u Njemačku ako bude potrebno kako bi utvrdili na što je alergiča. Nema buhe, ali ima po tijelu male ranice od toliko grebanja po sebi. Sad čekamo alergotest, ona se i dalje češe i stalno liže taj dio oko guze, oko repa joj je i dlaka manja i otraga na nogicama. Sad me zapravo zanima od čega se ta analna žlijezda tako napuni i ja mislim da još u njoj ima nešto dočim se tako stalno liže oko guze i cucla dlaku svud po tijelu. Hvala na odgovoru. Alenka

O: Iako na ovaj način nije moguće postaviti dijagnozu, pokušat ću Vam objasniti što bi se moglo zbivati sa zdravljem Vaše ljubimice.

Općenito o problematici analnih vrećica kod mačaka već sam ranije pisala, pod naslovom Poteškoće s analnim vrećicama i utjecaj prehrane.

Svrbež (pruritus) kože parastetički je osjet na površini tijela koji nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja. Od posebnog je značenja kao simptom kožnih bolesti. U tom slučaju, svrbež redovito prate promjene na koži. Da bi se dijagnosticirao uzrok navedenih promjena potrebno je napraviti detaljnu kliničku pretragu kože koja uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva. Od dvojakog je kliničkog značenja: lokalnog  - za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu i općeg značenja - koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim dijelom po etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima. U dermatološkoj dijagnostici minimalno su uključene sljedeće pretrage: uzimanje kožnih strugotina, bris uha i kutana citologija.

Ukoliko nalazi izađu negativni, u postavljanju dijagnoze svakako treba imati na umu i poremećaje kože uslijed psihičkih poremetnji.

Postoji jedna pojava kod mačaka koja ima nekoliko naziva: Sindrom mačje hiperestezije (preosjetljivosti), Mačja psihogena alopecija, Sindrom automutilacije (samoozljeđivanje), Bolest trzanja kože, Atipični neurodermitis. Mačke koje imaju ovaj sindrom pokazuju izrazitu nadraženost kože koja može biti praćena trzajima mišića leđa pa sve do korjena repa. Može biti popraćeno i glasnim mijaukanjem, posebno noću. Nakon dodira, počinju se neobično ponašati, vrtjeti, loviti svoj rep, gristi ga sve do te mjere da si stvaraju rane koje naravno prelaze u kraste, koje one opet grizu itd. Kako se isto ponašanje ponavlja, rep ne može zacijeliti...

Ovo se može odnositi i na neki drugi dio tijela, šape, sve što životinja može dohvatiti.

Smatra se da je ovo poremećeno ponašanje zapravo posljedica kronične depresije. Iako to vlasnicima zaista može zvučati čudno, svakako postoji i može se dijagnosticirati uzevši u obzir dosta faktora oko životinje i naravno detaljnim pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Pokušajte se sjetiti svih promjena koje su mogle utjecati na (ne)zadovoljstvo i raspoloženje Vaše ljubimice jer one su jako sklone reagirati na promjene koje su se dogodile u njihovom životnom prostoru. Te promjene se Vama mogu činiti beznačajne, ali ljubimcima ne moraju biti. Npr. premještanje namještaja u kući, selidba, dolazak novog člana u obitelji, odlazak člana obitelji, novi ljubimac ili bilo što što je promijenilo svakodnevnu rutinu ili nešto zbog čega bi se Vaša maca mogla osjećati ugroženo. Bol također može biti uzrokom ovakvog ponašanja. Mnogo je faktora...

Ono što vi možete učiniti za Vašu macu je da osigurate da je zaštićena od buha i crijevnih parazita te da analne vrećice nisu pune i upaljene. Također, postoje hipoalergene medicinske hrane koje su tako napravljene da se njima može odrediti da li je hrana uzrok navedenih problema jer na njihove bjelančevine organizam ne može reagirati kao na alergen.

Razgovarajte sa veterinarom u Vašoj veterinarskoj ambulanti i o mogućnosti davanja dodataka prehrani bogatih omega kiselinama i biotinom za brži oporavak kože i dlake Vaše. U pet centar trgovinama i online stalno su dostupni: Canvit Biotin tablete, Dr. Clauders Ulje lososa, Zoetis VMP tablete.

Svakako Vašeg veterinara obavijestite ukoliko se simptomi ne smiruju kako bi mogao poduzeti daljnju dijagnostiku u cilju postavljanja točne dijagnoze a prema tome i terapije.

 

OZNAKE: