jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Poštovani, mojoj kujici nakon komplikacija sa zacjeljenjem rane na zadnjoj capici prijeti amputacija. Predloženo je odstranjivanje samo donjeg dijela nožice, odnosno šapica. Dio kože potreban za "rekonstrukciju" batrljka uzeo bi se s trbuha kujice. Također, predlaže se nošenje neke vrste ortoze ili "cipelice". Koliko je sve to izvedivo i koliko se pas može priviknuti na "obuću" ili ortozu? Koliko traje oporavak? Gdje se mogu nabaviti "pomagala"? Kujica Jack Russell terijerka je stara godinu dana u iznimno dobroj formi, zdrava, mirna i strpljiva.  Kućni je pas, navikao na kraće i duže šetnje! Kakva je kvaliteta života "na tri šape"?!
Srdačno vas pozdravljam i ako je moguće hitan odgovor.
Hvala, Silvija i vau, vau Gita!

O: Žao mi je zbog činjenice da će Vaša ljubimica  izgubiti dio stražnjeg ekstremiteta (šapicu), ali vjerujem da postoji valjan razlog zašto se Vaš veterinar odlučio na tako radikalan kirurški zahvat jer je upravo amputacija neophodan zahvat kako bi se bolesnoj životinji spasio život.

Ako se radi o traumi ekstremiteta (komplicirana fraktura, infekcija, neoplazija koštanog tkiva...) koja je toliko velika da se ne može uspostaviti njegova normalna funkcija, prognoza je dobra i pas može proživjeti svoj normalan životni vijek bez jedne noge ili njegovog jednog dijela.

Postavlja se pitanje kvalitete života, što ovisi od veličini psa, njegovim i vlasnikovim navikama (boravak psa u dvorištu ili stanu, navike igre, šetnje, lovne sposobnosti...).

Često u odluci o amputaciji predstavlja i veličina psa. Vlasnici se obično lakše odlučuju za amputaciju ukoliko se radi o malenom psu.

Većina životinja dobro se adaptira na novonastalo stanje.

Psu nakon amputacije je potrebno pomoći u adaptaciji na novonastalo stanje. Jedna od solucija je svakako omogućiti mu protetski nadomjestak (protezu) ili ortrozu. Ortoze su ortopedska pomagala koja se upotrebljavaju za kontrolu i poboljšanje funkcije pojedinih dijelova tijela.Također se koriste za imobilizaciju, kontrolu smjera i opsega pokreta te rasterećenje ili potporu dijela ekstremiteta. Proteze i ortoze za ljubimce nisu dio ponude Pet centra, no pretpostavljam da je Vaš veterinar upućen u tu problematiku i da će Vas adekvatno informirati.

Vremenski period privikavanja na ortozu je individualan i ovisi o karakteru psa i upornosti vlasnika. Smatram da ne biste trebali imati većih problema  jer se radi o zdravoj, mladoj ljubimici, koji je uz to i primjereno odgojena (kako ste i sami naveli).

Želim Vam puno uspjeha u liječenju Vaše Gite.

OZNAKE: