Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Razmisljam o kupnji ovog psa. Molio bih Vas da mi date malo više informacija o pasmini Američki staford, jer ovo što sam našao na internetu mi je nedovoljno. Ako mi možete preporučiti i nekakvu knjigu gdje bi mogao malo bolje proučiti tu pasminu. Hvala! Duje

O: American Stafford je vrlo mišićava, snažna i uvijek agilna pasmina, veoma snažna u odnosu na svoju veličinu. Odrasla jedinka može težiti od 25 - 30 kg, a visina se kreće od 41 - 46 cm, žive od 9 do 15 godina, ovisno o načinu života, odnosno ishrane i držanja.

Glava ovog psa je snažna s izrazito jakom čeljusti. Većina vlasnika kupira uši. Oči su okrugle i crne. Dlaka je sjajna i kratka (ovisi o pravilnom četkanju ili timarenju), boja krzna ili dlake nije strogo određena, ali bijela, crna ne smiju biti zastupljene (pojedinačno) više od 80%. Ova pasmina vrlo je lojalna svojem vlasniku i njegovoj obitelji, a samom vlasniku nastoji udovoljiti i brani ga do smrti.

Poznata je njihova karakteristika da lako uoče i razluče tko je opasan za njihovog vlasnika i njegovo vlasništvo (kuća, imanje, auto) i spremni su braniti do posljednje kapljice snage. Ipak tokom zadnjih 50-tak godina vrlo biranim i strogim uzgojem nastoji se odabrati jedinke i njihove potomke koje pokazuju pouzdanost i blagonaklonost prema djeci, a manje da u sebi imaju znakove agresivnosti. Borbenost i agresivnost samo je isprovocirana od nekih vlasnika ove pasmine koji ih koriste u nelegalnim zbivanjima. Ova pasmina ima jako visoki prag osjetljivosti na bol, odnosno nisu tako osjetljivi i ne osjećaju bol kao druge pasmine. U slučaju da vlasnik ne želi više držati ovu pasminu i udomi ju kod novog vlasnika, ovaj pas se vrlo brzo prilagodi novoj situaciji i novog vlasnika brani jednako srčano i odano kao i prethodnog.

Asocijalizirani  pas može pokazivati jaku agresivnost te se ova pasmina ne preporuča pasivnim vlasnicima i onima koji po prvi puta nabavljaju psa. Psi ove grupe su vrlo otporni i zdravi, mogu patiti od displazije kukova ili od nekih nasljednih mana lociranih na srčanom mišiću ili na očima. Mora ga se dosta šetati, istrčavati, a pri tome izbjegavati susrete s ostalim (posebno nepoznatim) psima, jer vrlo rado ulazi u borbu.

Pasmina je dobivena križanjem Bulldoga i raznih terijera, dobivena je mišićava i aktivna pasmina Staffordshire Bullterrier koja je uvezena u SAD, gdje su američki uzgajivači dodatno križali da bi dobili pasminu sa znatno većom tjelesnom težinom i vrlo izraženom glavom. Poslije 1900. godine i u SAD-u stvorene su dvije struje ove pasmine, jedna za izložbe i držanje u domovima kao kućnog ljubimca - American Stafford; a druga za borbu - American Pit Bull Terrier ili Yankee Terrier.

Knjigu na našem jeziku o ovoj pasmini teško ćete  pronaći, potražite ju u specijaliziranim knjižarama strane literature.

OZNAKE: