Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li su amazone sklone bolestima? Planiram ju kupiti pa me zanima sve o njima. Zahvaljujem, Milato

O: Amazone pripadaju skupini  srednje velikih papiga, čija se veličina kreće oko 31-37 cm, a tjelesna težina oko 300-400 grama, žive do 60 godina. 

Većina uzgajivača ptica smatra ih inteligentnijim od papiga iz vrste žako. Od podvrsta najčešća je plavoglava amazona, a postoji i žutočela, žutovrata i Venecuela (boja naranče), koje su rjeđe.

Inače potječu (i žive slobodno u prirodi) iz Brazila, Bolivije i sjeverne Argentine. U periodu razmnožavanja nesu 2-4 jaja u gnijezdu na kojem će ležati slijedećih 27-29 dana. Mladi su sposobni za samostalni život kada potpuno opernate, a to je nakon dva mjeseca života.

Ova papiga se vrlo lako prilagodi različitim klimatskim uvjetima okoline,vrlo su snažne i zdrave. Privržene jednom vlasniku, odnosno članu obitelji za kojeg se vrlo emotivno i ljubomorno veže, te u njegovom odsustvu može pokazati psihičke smetnje (ne jede, ne igra se kao obično, ne komunicira s ostalim članovima obitelji i slično).

Vrlo su inteligentne i lako i rado oponašaju govor svog vlasnika. Amazona je najaktivnija u jutarnjim i večernjim satima kada s njom treba i vježbati (primjerice učenje govora).

Treba ih redovito, svakog dana, puštati iz njihovog kaveza barem po sat vremena. Krletka mora biti vrlo čvrsta i većih dimenzija, opremljena s mnogo igračkica za papige od prirodnog materijala. U krletku obavezno treba dodati prirodne i velike grane po kojima se rado penju i zabavljaju, a ujedno troše kljun i kandžice, koje tada ne treba posebno rezati i korigirati.

OZNAKE: