Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Štene je staro 5 tjedana. Hranimo ga Alleva Giant Puppy & Junior Iper C/2 hranom. Pojede 210 grama/dan u 4 obroka, namočeno u mlakoj vodi. Da li je potrebno davati nekakav mliječni obrok, tipa jogurt, acidofil ili mlijeko bez laktoze (lagano jutro)? Puno hvala, Silvestar

O: Hrana Alleva Giant Puppy & Junior koristi se za štence velikih pasmina starosti od 20 dana do 12 mjeseci. Takva hrana je u potpunosti izbalansirana prema nutritivnim potrebama štenaca velikih pasmina (koji će, kad narastu, imati 26-44 kg tjelesne težine) i prilagođena njihovom rastu i razvoju.

Ova hrana sadrži glukozamin (pomaže u razvoju hrskavice) i kondroitin-sulfat (koji je zadužen za elastičnost i preuranjene degeneracije hrskavice). Također, sadrži dovoljnu količinu kalcija.

Kalcij sudjeluje u mnogim vitalnim procesima u organizmu. Nužan je za izgradnju kostiju i zubi, za diobu i rast stanica, važan je u procesima kontrakcije mišića. Kalcij sudjeluje u regulaciji propusnosti stanične membrane, u izlučivanju nekih hormona (inzulin), a važan je i za pravilan rad srca. Prijeko je potreban za zgrušavanje krvi i u prijenosu podražaja u živcima. Poznato je da je kalcij koristan i kao pomoć kod alergijskih stanja.

Najbogatiji izvor kalcija su mlijeko i mliječni  proizvodi. Kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. je detaljnije pisao o mlijeku i mlječnim proizvodima u prehrani pasa ovdje.

Tabela preporučenih dnevnih količina nalazi se na poleđini vreće hrane, a određuje se sukladno dobi i težini štenca, a količine se mijenjaju odrastanjem štenca.

S obzirom da koristite hranu premium kvalitete, možete ljubimcu u obrok dodavati jogurt, svježi sir, sirutku, acidofil...

OZNAKE: