Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije mjesec dana sam dobila akvarij od 40 litara, Cayman s kompletnom opremom i tropskim ribama. U zadnje vrijeme u akvariju su mi se javile štetne alge a ribice su mi uginule. Zašto se ne mogu riješiti alga? Stavljam preparat algumin i nema promjena, a vodu mijenjam svaki mjesec dana.
Hvala,
Nives

O: Problemi s algama najčešće su posljedica izloženosti akvarija direktnom sunčevom svijetlu ili predugoj izloženosti akvarijskoj lampi.

Akvarij bi trebalo postaviti u sobni ugao bez izravnog sunčevog svijetla, ali morate paziti da nije u blizini radijatora kako ne bi došlo do promjena u temperaturi. Također, nikako ne bih preporučila da akvarij postavite pored vrata jer bi svaka prometnost mogla uplašiti ribe.

Da bi se spriječilo bujanje algi postoje određena sredstva od različitih proizvođača kao što je Algetten - dugotrajno sredstvo protiv algi, djeluje protiv postojećih algi u roku od 4-7 dana (alge treba pokupiti), a zaštitno djeluje još 4 tjedna; doza je 1 tableta na 20 akvarijske litara vode. Preparat je potpuno bezopasan za ribice i biljke. Sljedeći proizvod koji možete koristiti je Tetra ZMF ALGO_STOP FIX- tekučina protiv zelenih i plavih algi, zatim Tetra ALGO-stop depot - dogotrajno sredstvo protiv algi u akvariju, te ALGIZIT - tablete protiv algi. Kod primjene svih tih preparata uputno je izvaditi aktivni ugljen iz filtera kako ne bi vezao ta sredstva na sebe pa bi tako umanjio njihov učinak.

U vezi daljnjih savjeta predlažem Vam da dođete u neki od Pet centar dućana i kod naših akvarista se raspitate o daljnjim savjetima, u skladu s Vašim specifičnim potrebama i mogućnostima.