Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezera starog 16 mjeseci. Veterinar mu je konstatovao alergiju (ne znamo na šta) i propisao terapiju. Strogo mi je podvukao da ga moram hraniti suhom hranom i kupila sam mu Royal Mini Adult Sensibil. Kao štence je hranjen Eukanubom, a kada je napunio godinu povremeno sam mu davala rižu sa bijelim mesom. Sada imam veliku muku da ga natjeram da pojede barem dio obroka. Onih propisanih sto grama nikada ne pojede za jedan dan. Već mjesec dana uporno se svaki dan borim za svaki gram koji pojede. Pitanje: koliko dugo ga moram ovako hraniti i može li mu naškoditi (više nego alergija) to što ne jede dovoljno?

Postoji li nešto drugo sem suhe hrane, koju bez obzira na okus, jednostavno neće da jede? Napominjem da nikada nije trčao za bilo kojom hranom ili slatkišima.
Hvala!

O: Kožni problemi u pasa najčešće su usko vezani uz prehranu. Alergijske reakcije na koži posljedica su alergije ili preosjetljivosti na hranu. Alergijska reakcija može biti posljedica djelovanja jednog ili više različitih alergena u hrani.
 
Alergeni su najčešće proteinskog podrijetla, a mogu biti i tvari koje nisu bjelančevine. U pasa alergeni koji najčešće izazivaju promjene na koži su piletina, puretina, govedina, pšenični i mliječni proizvodi.

Royal Canin Mini Sensibile jest kompletna superpremium dehidrirana hrana namjenjena specifičnim potrebama Vašeg ljubimca. Preporučuje se koristiti kod izbirljivih pasa, te kod osjetljive probave. Svojom specifičnom formulom osigurava ravnotežu crijevne mikroflore, sjajnu dlaku i redukciju nastajanja zubnog kamenca.

U ponudi Pet centra su medicinski programi prehrane, kojima možete isključiti hranu ili pojedine sastojke u hrani kao uzrok alergije:

- Royal Canin Hypoallergenic dehidrirana hrana - sadrži hidrolizirani pileći protein, odnosno protein razbijen na sitne molekule i kao takav ne može ući u alergijsku reakciju.
- Royal Canin Sensitivity Control - dehidrirana hrana s ribom i konzervirana hrana s piletinom i patkom.
- Hill's z/d low alergen i z/d ultra allergen free - dehidrirana hrana s hidroliziranim proteinom.
- Hill's d/d - dehidrirana hrana koja dolazi u tri okusa, s patkom, jajima i lososom, te u konzerviranom obliku s janjetinom, lososom, patkom i divljači.
- Eukanuba Dermatosis Formula - u dehidriranom obliku s ribom, te u konzerviranom obliku.

Kod sumnje na preosjetljivost na hranu trebalo bi psa staviti, tijekom 2 mjeseca, na posebnu dijetu medicinskom hranom, u kojoj su proteini hidrolizirani. Taj postupak potvrđuje dijagnozu i može pomoći u otkrivanju sastojka koji uzrokuje preosjetljivost.

Sljedeći korak je izbor hrane koja sadrži limitiran broj izvora bjelančevina, koji nije uobičajen u hranama za pse (patka i ječam, losos...). Ovakvom eliminacijskom dijetom dobit ćete podatak koje vrste mesa, odnosno žitarica ili povrća, Vaš pas može konzumirati.

Tijekom eliminacijske dijete treba voditi računa da pas ne smije konzumirati apsolutno nikakav izvor animalnih proteina (poslastice, domaća hrana i sl.), osim iz predloženih medicinskih linija hrane.

Prije svake promjene hrane dodatno se savjetujte sa svojim veterinarom koji će Vas, na temelju poznavanja zdrastvene problematike Vašega ljubimca, savjetovati o eventualnoj promjeni hrane.

OZNAKE: