LeaGrepo


Odgovara:
Lea Grepo, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Zanima me vaše mišljenje o Alleva hrani. Imam psa male pasmine (B. Havanese) i na svu hranu koju smo mu probali davati je alergičan. Počne se jako češati i gristi po nogama.. Problem je i to što ne želi jesti krokete , pojede ih svaki treći dan jer mu namjerno ne dajem ništa drugo... Čitala sam da hranu Alleva psi rado jedu i da kod malo pasa izaziva alergije, da li je to preporučljiva hrana? I ima li možda neki test kod veterinara da se utvrdi na šta je točno pas alergičan? Hvala na pomoći, Ivona

O: Nažalost, alergijske kožne reakcije na hranu su kod pasa danas postale sve učestalije. One su najčešće reakcija preosjetljivosti na pojedine bjelančevine u hrani kao što su bjelančevine iz kravljeg mlijeka, mesa peradi, mesa govedine, jaja, ribe... Očituju se u kliničkim znakovima kao što su crvenilo kože uz izražen svrab, a posljedično tome i obezdlačenost. Potraje li ovo stanje, koža može zadebljati i hiperpigmentirati.

Osim narušenog izgleda životinje, kvaliteta života je također narušena, što naravno dovodi do Vaše zabrinutosti.

Kada krenemo determinirati na koju hranu, tj. na koji sastojak iz hrane je životinja alergična, radimo tzv. eliminacijsku dijetu. To znači da hranimo isključivo jednom vrstom hrane i ne dajemo ništa drugo. To provodimo tijekom dužeg vremenskog perioda-u mjesecima i promatramo stanje kože i dlačnog pokrova. Uvijek se radi o dva, tri ili više mjeseci.

Postoji nekoliko dostupnih proizvođača medicinske hrane za pse i mace na tržištu koji su dugogodišnjim iskustvom i u suradnji s veterinarima iz prakse kreirali hrane koje potpomažu organizmu da prevlada kako alergijska stanja kože, tako i poremećaje drugih organskih sustava. Kad govorimo o hipoalergenskoj hrani, izrazito je važan način proizvodnje u kojem je molekula bjelančevine toliko usitnjena da ne može izazvati kožnu reakciju, ali ne smijemo zanemariti ni važnost ostalih sastojaka koji bi trebali biti što prirodniji.  

Upravo to Vam nudi Alleva hrana za pse koja je proizvedena iz pažljivo odabranih prirodnih sastojaka koji potječu iz najkvalitetnijih sirovina kako bi Vašem psu ponudili najbolju prehranu koja će ga održati zdravim, snažnim i aktivnim. U ponudi je dostupna i Alleva Care linija, a to je medicinska linija hrane unutar koje Vam preporučam Hypoallergenic. To je linija posebno razvijena za pse koji imaju intoleranciju na crvena mesa i mesa peradi. Sadrži meso lososa i krumpir, izvore visokoprobavljivih bjelančevina i škroba. Ne sadrži jaja ni gluten. Podupire antioksidacijske sustave organizma, kao i prebiotičku mikrofloru i prirodni je izvor vitamina A i omega 3 nezasićenih  masnih kiselina  koji ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kože.

Od izazite je važnosti da svom psu u ovom periodu eliminacijske dijete ne dozvolite jesti ništa drugo jer jedino tako ćete biti sigurni da se radi o ispravnoj dijeti. Kako navodite da Vaš pas nerado jede suhu hranu, preporučam da spomenutu hranu prvo ponudite samu, nepojedenu nakon 15min maknite pa ponovno ponudite za sat vremena. Proizvođač dopušta da je malo i namočite vodom ukoliko pas tako radije jede.

U ponudi Pet centra je i medicinska mokra hrana njemačkog proizvođača Dr. Clauder's Sensitive, vlažna hrana u konzervi, također kreirana za pse preosjetljive na pojedine sastojke hrane. Eventualno pokušajte ponuditi i kombinaciju ove dvije hrane ako ne bude išlo nikako drukčije.

U ponudi je također i preparat Atop7 spray francuskog brenda Dermoscent. To je submikronična emulzija na bazi prirodnih sastojaka koja služi za smirivanje nadražene kože u pasa i mačaka. Može se špricati nekoliko puta na dan pa možda ne bi bilo loše da mu u periodima većeg svraba pomognete i na ovaj način.

Što se tiče ispitivanja preosjetljivosti na pojedine sastojke u hrani, postoje kožni alergološki testovi, ali za to bih Vam savjetovala da se sa psom obratite na Veterinarski fakultet u Zagrebu na Kliniku ta Dermatologiju.

OZNAKE: