Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psića (mješanca) starog cca 7 god. Posljednja 2-3 mjeseca intenzivno se češe po cijelom tijelu. Napomenuo bih da nema nametnika. Dijagnoza veterinara je da se radi o alergijskoj reakciji na hranu koju pas koristi. Ističem da ga hranimo ljudskom hranom. Pas je dobio par vitaminskih injekcija međutim stanje se nije značajno popravilo. Od posjete veterinara (cca 20 dana) dajem mu isključivo pseću hranu ali problem je ostao.
Molio bi Vas pomoć i savjet. Lijepi pozdrav i unaprijed puno hvala!
Marin

O: Preosjetljivost na hranu vrlo je učestala pojava kod pasa. Dva su glavna oblika preosjetljivosti:

1. alergija na hranu (tijelo ima imunološku reakciju)

2. netolerancija na hranu (preosjetljivost ima drugi uzrok, a ne imunološku reakciju)

Mehanizam djelovanja alergije na hranu vrlo je složen ali je važno naglasiti da je "krivac" uvijek bjelančevina. Bjelančevine mogu biti različitog porijekla, pa ih tako pas konzumira u mesu, mliječnim proizvodima, jajima, povrću ili žitaricama. Jednom razvijena, alergija može trajati doživotno, a riješenje je u uklanjanju te supstance iz prehrane.

Najčešći alergeni iz hrane za pse su: govedina (60%), soja (32%), piletina (28%), mlijeko (28%), kukuruz (25%), pšenica (24%) te jaje (20%). Osim osnovnog uzroka postoje još neki faktori koji utječu na mogučnost pojave alergije na hranu. Tako upale, infekcije, operacije i neke vrste lijekova mogu negativno utjecati na probavni trakt i povećati mogučnost preosjetljivosti na hranu. Nadalje, preosjetljivost na hranu mnogo je češća u ranoj dobi životinja, a i alergijske reakcije su jače. Neke pasmine su sklonije razvoju preosjetljivosti na hranu (West Highlanad White terijer, Koker španijel, Irski seter).

Najčešći znaci preosjetljivosti na hranu su: povraćanje, proljev, svrbež uz perutanje i otpadanje dlake, upaljena i zacrvenjena koža. Alergijski problemi s kožom obično započinju s ušima koje su jedan od najosjetljivijih i najmanje zaštićenih dijelova kože.

ŠTO UČINITI?

Preporuka je da vašeg psa počnete hraniti nekim od dijetnih ("medicinskih" ili "funkcionalnih") programa hrane za pse. Možete ih potražiti u ljekarnama Pet centra, a preporuku i savjet o izboru i dužini trajanja programa svakako će vam dati naši veterinari.

Izbor je velik, nudimo vam hranu tri eminentna proizvođača hrane za pse i mačke (Hill's, Royal Canin, Eukanuba). Hrana je u obliku dehidrata ili konzervi odnosno pašteta. Više o medicinskoj hrani za pse možete potražiti ovdje.

Prehranu vašeg psa bilo bi dobro započeti nekom od funkcionalnih hrana koje svojim sastavom gotovo isljučuju pojavu alergije na hranu jer su im bjelančevine toliko usitnjene (hidrolizirane) da su izgubile svoje svojstvo da izazovu takvu reakciju.

Sljedeći korak mogao bi biti i obrok u kojem je jedan izvor bjelančevina te ugljikohidrata u izvornom obliku. Npr. janjetina i riža, riba i riža, jaja i riža. Vaš pas u ovom periodu ne bi smio jesti ništa drugo. Na taj način eliminacijskom bi dijetom saznali točno na koju bjelančevinu pas reagira.

Daljnju prehranu osmislili bi već prema rezultatima eliminacijske dijete, a najkraće nakon perioda od 1-2 mjeseca.

OZNAKE: