Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 5 i pol mjeseci staru kujicu pekinezera. Po preporuci veterinara hranimo je Royal Caninom small junior i voli tu hranu. Već dosta dugo si češe uši, ponekad i njuškicu i oko. Uz to se i liže po trbuhu blizu repa, a ponekad i gricka rep. Sa sumnjom na upalu analki veterinar joj je očistio analne vrećice i dobila je Merialove tablete Stomorgyl 2, s uputom da uzima 5 dana po dvije tablete. Bili smo na kontroli nakon što je popila svih 10 tableta, ona se i dalje češka i grize i liže.....a veterinar je rekao da će to već proći. Mislio je da je možda u pitanju alergija na hranu, ali nakon što smo joj promjenili hranu situacija je bila ista, a k tome novu hranu baš i ne voli pa smo joj je doslovce stavljali u usta. Unaprijed hvala!  Ana

O: Prema Vašem opisu, vjerojatno se radi o alergiji.

Do alergijske reakcije dolazi kad imunološki sustav životinje pretjerano reagira na određene tvari (alergene) koje pas udahne, pojede ili s njima dođe u kontakt na neki drugi način. Alergijski odgovori mogu utjecati na kožu psa, izazivajući svrbež; sluznicu dišnih prohoda, izazivajući kihanje, kašljanje i otežano disanje; sluznice želučano - crijevnog sustava, izazivajući povraćanje ili proljev.

Psi se ne rađaju s alergijom, već je mogu razviti nakon izlaganja određenom alergenu. Često je vrlo teško postaviti točnu dijagnozu. Mnoge su tvari poznate kao alergeni: tvari u ugrizu insekata, lijekovi, bilje, grinje, pelud, spore gljivica. Ipak, najčešći uzrok alergija kod pasa je hrana. Obzirom da je "glavni krivac" bjelančevina, važno je potražiti hranu koja ne sadrži one vrste mesa koju je do sada pas jeo. Najčešća sirovina hrane za pse je piletina. Zato vjerojatno niste uspjeli u pokušaju da promjenom hrane stabilizirate stanje Vašeg psa. Stoga Vam preporučujem da odaberete hranu za štence koja sadrži npr. janjetinu (i rižu, kao izvor ugljikohidrata). Znakovi alergijske reakcije neće se odmah povući, ali biste kroz 2 tjedna trebali primjetiti znakove poboljšanja. Važno je da pas kroz cijeli ovaj period ne jede ništa drugo (čak niti ikakve poslastice, koje bi opet mogle sadržavati bjelančevine koje kod Vašeg psa izazivaju alergiju), kako bi bili sigurni u rezultat.

U slučaju da se stanje ne popravi (ili se djelomično popravi), preporučujem Vam da u dogovoru s veterinarom odaberete medicinski dijetni program. Prema određenoj shemi prehrane može se s velikom sigurnošću isključiti ili potvrditi postojanje alergije na hranu (tj. pojedine sastojke hrane). Isto tako se sistemom eliminacijskih dijeta može pronaći hrana koja će sigurno odgovarati Vašem psu.

Medicinske dijetne programe imaju Eukanuba, Hill's i Royal Canin, čije su potpune linije proizvoda raspoložive u svim Pet centar trgovinama, odnosno našim veterinarskim ljekarnama. Naši veterinari sigurno će Vam pomoći kod izbora najprikladnijeg proizvoda ovisno o specifičnostima Vašeg psa, pa im se možete s povjerenjem obratiti.

OZNAKE: