Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mopsića koji će 25.07. navršiti 3 mjeseca. Bio je jučer na cijepljenju i dobio je "Bayer Drontal Puppy", "Leptoferm C-I"(Pfizer), "Vanguard Plus 5"(Pfizer), "Frontline" ampulu na leđa i "kremu" protiv parazita u usta. Nakon oko 2 sata počeo je naoticati i kašljati što se povećavalo do tih razmjera da dok smo ponovo došli k veterinaru oči su mu bile tako naotečene da ih nije mogao otvoriti, isto tako i usne, cijelo lice mu je bilo deformirano i otečeno. Dobio je kao terapiju kortikosteroide, antihistaminike, antibiotike i kalcij. Otekline su mu tijekom dana splasnule. Zanima me da li postoji način da se utvrdi na što je točno od toga svega što je dobio moj mopsić alergičan?

Kako i da li smije dobivati ta cjepiva nakon godinu dana koliko traje imunost? Isto tako danas cijeli dan vrši jako učestalo i veliku i malu nuždu gdje god stigne i stolica mu je svijetla i mekana. Da li je to posljedica terapije koju je dobio?  Što smatrate kada bi bilo najbolje da ga odvedem na cijepljenje protiv bjesnoće? Jako sam zabrinuta i unaprijed vam puno zahvaljujem na Vašem odgovoru. Hvala, Ines

O: Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Manifestira se kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu. Katkada se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život bolesnika (anafilaktički šok). Mogu biti posljedica ugriza insekata, unošenja određene hrane, lijekova ili vakcine, te dodira sa alergenima. Najčešći znakovi alergije su otekline lica i ušiju ili crvenila. U ozbiljnim slučajevima, mukozne membrane su blijede, povećan je broj otkucaja srca uz povraćanje i proljev.

Vakciniranje predstavlja specifičnu zaštitu protiv određene zarazne bolesti (ili više njih) putem bioloških pripravaka poznatih pod imenom vakcina. Svaka vakcina je posebno napravljen biološki pripravak koji sadrži "oslabljenog" ili "mrtvog" tj. inaktiviranog uzročnika zarazne bolesti, ali s očuvanim određenim svojstvima, s ciljem da vakcinirana životinja stekne otpornost na određenu zarazu, a da pri tome sama ne oboli od iste nakon vakciniranja. Nakon svake aplikacije bilo vakcine ili lijeka može doći do reakcije preosjetljivosti na dotični preparat (ili na djelatnu tvar ili na nosač lijeka ili vakcine). Istraživanja su pokazala da je za pojavu alergije odgovorna 'greška' u imunološkom sustavu. Potomci nasljeđuju tu 'grešku' koja se ne može ispraviti ni prilikom samog dojenja štenaca jer kuja ne proizvodi dovoljno tvari koje bi spriječile alergiju. U cjepivima se, osim aktivnih tvari (tvar kojom cijepimo), nalaze i potencijalno štetne, alergogene tvari. Neki od tih dodataka imaju svrhu održanja cjepiva (konzervansi), a neki su neizbježna onečišćenja (antibiotici i bjelančevine medija u kojem je cjepivo proizvedeno). 

Zbog toga u slučaju pojave neželjenih reakcija nakon cijepljenja može biti riječ o preosjetljivosti na bilo koju od navedenih tvari. Alergijske reakcije na aktivnu komponentu cjepiva izuzetno su rijetke. Najčešće su lokalne reakcije na mjestu primjene cjepiva (otečenje i crvenilo) i porast temperature. Alergijske reakcije češće su uzrokovane neaktivnim komponentama, antibiotikom koji se dodaje hranilištima na kojima je uzgojen cjepni soj (neomicin, streptomicin) ili bjelančevinama pilećih embrija na kojima se zgajaju neka virusna cjepiva. Učestalost reakcija raste s brojem ponovnih cijepljenja (revakcinacije) i s visinom prethodno stvorene razine protutijela. Preduvjet za razvoj anafilaktičkog oblika preosjetljivosti je senzibilizacija antigenom. To predmnijeva određen vremenski razmak između prvog i sljedećeg izlaganja antigenu. No, postoji i dio populacije koji na navedeni način ragira već i pri prvom kontaktu s određenim alergenom. U podlozi je nasljedna sklonost, uvjetovana genetskim ustrojstvom  jedinke.

Anafilaktička reakcija najozbiljniji je oblik reakcije preosjetljivosti, koji, ako se na vrijeme ne prepozna i adekvatno tretira, može imati letalniishod. Na sreću to je i najrjeđi oblik reakcija preosjetljivosti.

Kod alergija na lijekove ponekad se radi o vrlo važnim lijekovima (antibiotici). Neke se neželjene reakcije na lijekove mogu javiti u svake jedinke, a posljedica su prevelike doze lijeka, nuspojave lijeka ili interakcije različitih lijekova. Drugu skupinu reakcija na lijekove čine prave reakcije preosjetljivosti. One ne ovise o navedenim svojstvima, javljaju se samo u preosjetljivih jedinki kao posljedica nepodnošenja lijeka, idiosinkrazije, te imunološke reakcije (alergije) na lijek. Iz navedenog je očito da je samo manji broj reakcija koje se dogode nakon uzimanja nekog lijeka doista alergijske naravi. Alergijske reakcije na lijekove su imunološke reakcije koje se javljaju u manjeg broja jedinki koje su najčešće prije uzimale dotični lijek. Simptomi se javljaju nekoliko minuta do nekoliko sati nakon uzimanja lijeka.

Kao i kod dijagnosticiranja, ima više načina i za liječenje problema alergija. Jedan od najučinkovitijih je izbjegavanje kontakta sa  alergenom. Imunoterapija je oblik smanjivanja preosjetljivosti na pojedine tvari (hiposenzibilizacija) kod kojih se pacijent cijepi protiv alergena uzročnika alergije. Takav tretman može ili smanjiti osjetljivost ili je potpuno eliminirati, a oslanja se na progresivno oslabljivanje IgE. U liječenju alergija koriste se nekoliko antagonističkih lijekova koji sprječavaju proces granulacije i aktivaciju štetnih stanica. Ti lijekovi u sebi sadrže antihistamine, epinefrin (adrenalin) i kortison. Njihova svrha je ublažavanje simptoma alergije, ali su neučinkoviti u permanentnom (stalnom) otklanjanju alergije.

Svakako Vam preporučujem da prilikom sljedećeg posjeta veterinaru tj. aplikacije lijeka ili vakcine pričekate pola sata u ambulanti kako bi se vidjela reakcija na ponovnu aplikaciju, te poduzela eventualno potrebna terapija. Vašeg mopsića se svakako ne bi trebalo cijepiti bjesnoću sljedećih minimalno dva tjedna s obzirom na trenutnu terapiju antibioticima.

OZNAKE: