Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Jako mi se sviđaju papige u vašim dućanima i zbog tih lijepih papiga htio bih jednu kupiti. Zbog toga Vas molim da mi odgovorite koliko bih košta jedan zeleni Aleksandar i sve potrebno za njega (kavez,...) I također me zanima nimfa i sve potrebno za nju. 
Unaprijed hvala,
Valentin Kordić

O: Velike papige poput onih koje ste vidjeli u našim dućanima zahtijevaju veliku pažnju, brigu, strpljivost i znanje njihovih vlasnika.

Za početak, kao budućem vlasniku velike papige (Aleksandar, Kakadu, Ara, Lori i druge) preporučila bih da nabavite knjigu o njima ili da pronađete stranice na internetu o držanju, hranjenju i glavnim karakteristikama velikih papiga. One mogu postati vrlo nervozne i agresivne ako se loše započne u odgoju. Također možete se obratiti i našim veterinarima da Vam daju glavne upute kako se brinuti o ljubimcu ovisno o njegovom porijeklu i vrsti.

Veliki Aleksanadar je papiga koja kao odrasli primjerak naraste do 60-65 cm, voli i treba svježe voće u svojoj prehrani, kvalitetnu hranu u obliku sjemenja kao što su premium hrana za velike papige od Padovana i Prestiga, obavezno treba dodati i vitamine u hranu ili vodu (Gervivet kapljice), zanimacije za grickanje poput krekera i štapića za velike papige, a ne zaboravimo i igračke poput špage, ljuljačke, ljestve i druge. Krletke za ovakve ljubimce su vrlo velike i zahtjevaju dosta prostora u stanu ili kući, a cijene se kreću od 844,70 kn pa do 2.188,00 kn. Cijena same papige ( leksandar) je 2.745,00 kn, dok nimfe možete nabaviti po cijeni od 158,00 kn, a krletke za njih su od 215,00 kn do 349,00 kn. Krletka mora biti dovoljno velika tako da ptica u njoj kada raširi sasvim krila ne udara o njene stijenke . Također ne smijemo zaboraviti i na podlogu koja se stavlja na dno krletke poput Sanipeta ili Chipsia (cijena vreće od 58,60 do 75,00 kn).

Da bi naši ljubimci bili zdravi i veseli moramo im osigurati najbolje uvjete življenja prikladne njihovom porijeklu, idealnu temperaturu okoliša, vlagu, mjesto bez propuha, raznolikost ishrane, dnevno igranje i vježbanje u trajanju od 20-30 minuta nakon čega slijedi odmor ptice u tihoj sobi kroz sat vremena ili više te ponovno vježbanje ili igranje. Prilikom vježbanja vlasnik mora biti strpljiv i uporan te ne smije fizički kažnjavati pticu.

Detaljan opis načina držanja ovih papiga možete pročitati u našoj rubrici Moj ljubimac.

OZNAKE: