Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku staru 4 mj. Zadnjih mjesec dana postala je jako agresivna i stalno mijauče.Večinu vremena je sama u stanu jer ja dugo radim, no ima dosta igrački za igranje. Mijauče i kad je mazim, kad ima hranu, jednostavno bez nekog razloga počne mijaukati. Jako je razigrana, ruši sve oko sebe, skače na sve i jako se grize i grebe. Udarim je novinama po guzi kad nešto loše napravi. Poslije toga bude par minuta mirna pa opet sve ispočetka.
Irena

O: Mijaukanje mačaka prvenstveno je usmjereno na ljude.

U vezi s drugim mačkama mijaukanje je jedino povezano između mačića i majke, no u kontaktu odraslih mačaka se ne pojavljuje. Ton i visina mijaukanja pomaže Vam razumijevanju njegova značenja. Što je zvuk niži to je mačka razdražljivija. Ako je zvuk visoki tada je mačka vjerojatno sretna jer je uspjela prenijeti poruku. Mijauk dobrodošlice je obično vrlo visoki. S vremenom, mnogi vlasnici nauče razlikovati "mačje riječi". Ponavljanje poruke kao što su "gladan sam" ili "mazi me" vrlo su lako prepoznatljive. Jedan od najčešćih razloga zašto mačić prekomjerno mijauče je iz razloga što je naučen da će dobiti sve što želi, bilo da je u pitanju hrana, pozornost, pažnja...

S ciljem rješavanja problema, vrlo je bitno utvrditi uzroke mijaukanja u mačaka. Stres je ključan faktor u mnogih problema ponašanja kao što je pretjerano mijaukanje, obavljanje nužde izvan posude sa pijeskom, destruktivno grebanje, pretjerano uređivanje ili neuređivanje, agresivnost ...

Ponekad je nama ljudima teško uvidjeti što sve može uzrokovati stres u naše mačke. Neki od najčešćih razloga su dosada i usamljenost, teritorijalna ugroženost,  promjene u okolini (npr. novi namještaj, novi dom, novi pijesak za posudu), promjena u dnevnoj rutini, glasni zvukovi, zaprljani mačji zahod, ljuti ili neprijateljski raspoloženi vlasnici, prenapučenost, novi stanar u kući, te naravno odsutsvo dragih im ukućana. Ponekad stres uzrokuje i dosada uzrokovana jednoličnom okolinom.

Kad umiljata, društvena maca naglo postane nervozna i hiperaktivna očito je da je maca pod stresom. Mačke se nose sa stresom na različite načine što ovisi o njihovom temperamentu. One introvertirane patiti će od fobija, dok ekstrovertirane će češće biti histerične, antisocijalne ili destruktivne prema sebi.

Najčešći simptomi stresa u mačaka su: problemi sa posudom za pijesak, označavanje teritorija, pretjerano uređivanje, pa čak i samoozljeđivanje, depresija i skrivanje, pretjerano mijaukanje, oslabljeni apetit, nemirnost.

Rješenje koje ćete odabrati za problem Vašeg mačića ovisi o uzroku. Potrebno ga je prepoznati, a zatim i eliminirati.

Mačke uče metodom nagrade, ignorirajte mačića u trenucima kad mijauče, a nagradite kad utihne. Tako će povezati ove dvije situacije.

Obasipajte Vašeg mačića pažnjom i igračkama kako se ne bi osjetio zapostavljenim i kako mu ne bi bilo dosadno. Svaki takav osjećaj potaći će ga na mijaukanje i onda borba počinje ispočetka.

OZNAKE: