Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva skalara (ženke, bijelu i crnu). Kupila sam ih prije 4 mjeseca kao bebe baš u pet shopu. Prvo je bijeli skalar narastao brže od crnoga i počeo ga tući i tako je bilo tri mjeseca. Sada je crni skalar narastao i počeo tući bijeloga. Danas sam shvatila da mi bijeli skalar ne vidi i počela sam ih promatrati da bi shvatila kako je crni skalar pojeo oči bijelome (doslovno). Zašto se one tuku s obzirom da nisu mužjaci i ne bore se za teritorij?
Ivona

O: Postoji nebrojeno mnogo čimbenika koji utječu na ponašanje riba u akvariju.

Na agresivnost, odnosno devijantna ponašanja, osim teritorijalnih pretenzija i spola što ste Vi već isključili, može utjecati i konkurencija za hranu, prenapučenost akvarija, agresivna jedinka, nekompatibilnost jedinki po karakteru (kao i kod ljudi), razna oboljenja i slično.

Oči su vrlo često mete napada kod riba, tako da me Vaša situacija ne iznenađuje. Naime, na taj način riba agresor stiče komparativne prednosti nad drugom ribom "žrtvom" u svakom pogledu.

Ubrzani rast jedinki u različitim razdobljima je potpuno normalan, a kao i agresivnost, ovisi o mnogo faktora što je iz moje pozicije vrlo teško precizno odrediti.

Kako skalari spadaju u ciklide, koji su vrlo često agresivni, postoji puno primjera sličnih Vašem. Ni jedan od tih slučajeva, kao niti ovaj koji Vi navodite, nije moguće objasniti bez potpune analize svakog pojedinog slučaja, a ni tada se dijagnoza, na žalost, ne može postaviti sa sigurnošću.