Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije crvenouhe kornjače, mužjaka i ženku, no u zadnje vrijeme sam primjetila da je ženka izgrizla rep mužjaku. Kornjače sam premjestila u zasebne akvaterarije. Zanima čime bi mogla dezifincirati ranu mužjaku i kakve mjere bi trebala poduzeti? Da li bi koristila Betadin otopina?
Anamaria

O: Agresivno ponašanje u vodenih kornjača nije rijetkost, a najčešće se dešava ako zajedno borave kornjače različite dobi, odnosno različitih veličina, što ne mora uvijek biti pravilo.

Agresivno ponašanje je vrlo složena pojava, a manifestira se na različite načine, bilo kao nagon, napadanje zbog hrane ili teritorija. Uzroci agresivnog ponašanja još uvijek nisu u potpunosti razriješeni.

Ozljede oklopa i kože kornjača su vrlo česte, a mogu biti suhe i vlažne prirode. Ove druge su uzrokovane gram negativnim bakterijama, neugodna mirisa, popraćene krvarenjem i sukrvicom, te upalom tkiva između pločica oklopa.

U slučajevima ozljeda kornjača, procedura je slijedeća: očistiti mjesto ozljede Betadinom ili 0,75 % chlorhexidinom, te mjesto ostaviti otvoreno da se stvori tzv. krasta ili mjesto prekriti flasterom, zavojem, prije toga prekriti tupferom. To je također potrebno da ose i muhe ne izazovu dodatne probleme, da ne polažu jaja u ranu ili ne sišu krv.

Savjetujem Vam da svakako posjetite veterinara koji će na temelju kliničkog pregleda najbolje procijeniti o kakvoj ozljedi je riječ, odrediti terapiju i prognozu, odnosno u potpunosti odgovoriti na Vaše pitanje.