Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa starog devet mjeseci, mješanca kokera i hrvatskog ovčara, uzetog iz azila s četri mjeseca. Imam pitanje ako mi možete pomoći. Sve je super naučio, ali laje i reži na muškarce. Ne znam da li ga je tko u azilu tukao, ali na sve načine pokušavam da to ne radi. Zanima me da li, ako se kastrira, ima šanse da se smiri? Što da radim? Hvala, Tatjana

O: Psi su mogu biti naši najbolji prijatelji, ali su potpuno drugačiji od nas ljudi. Da bi lakše razumijeli ponašanje naših pasa, ponekad se moramo približiti njihovoj razini.

Vrlo je važno da razumijemo zašto i u kojim situacijama pas iskazuje agresiju. Ako pas ugrize drugog psa, a to se najčešće događa sa psima istoga spola, treba procjeniti da li je njegov čin u tom trenutku opravdan.

Najčešće je u pasa prisutna takozvana dominantna agresija. Ova vrsta agresije često je usmjerena na pse, pa čak i na ljude. Agresija se javlja češće među psima podjednake dobi, spola i veličine, što ne mora uvijek biti pravilo.Vaš instinkt da branite svoga psa, ili onoga u tom trenutku niže rangiranoga, samo može pogoršati stanje. Riješenje je da otkrijete zašto se pas tako ponaša, da li se brani, da li osjeća strah: zbog nekakve slične prijašnje situacije ili jednostavno želi pokazati "tko je glavni", osobito ako se nalazi na svome teritoriju.

Teritorijalna agresija se javlja kada se psi ponašaju zaštitnički, prema Vama, svome prostoru ili sl. Ovakvu agresiju je moguće spriječiti, već u ranoj dobi, ako svoga psa upoznate s redovitim posjetiteljima svoga doma. Ako tako učite psa od malih nogu, on će Vas upozoriti da je netko došao, ali neće kompluzivno braniti svoj teritorij.

Borba i agresivnost između dvaju mužjaka, često je povezana sa psihičkim trumama u ranoj dobi (kakav je bio boravak i postupak s njime u azilu?). Za ovakav tip agresije Vaš pas uvijek ima neki razlog, što Vama ponekad nije uvijek jasno. Jednom kad se takva situacija pojavi, agresivno ponašanje nikada ne prestaje, već ga Vi morate naučiti obuzdati, smanjiti i ukloniti.

Vaš pas je u dobi koja je krajnja granica da pokušate obuzdati i pokazati tko je "gazda". Budite dosljedni u svojim postupcima sa psom i nikako mu ne popuštajte.

Kastracijom se smanjuje vjerojatnost za agresiju prema drugim mužjacima, ali nema učinka na druge oblike agresivnog ponašanja, kada je u pitanju čuvanje teritorija ili ugriz iz straha. Kastracija mužjaka je kiruško odstanjivanje oba testisa, a izvodi se u općoj anesteziji ili narkozi. Skrotum ostaje prazan i nema više proizvodnje muških spolnih hormona. Kastracija se obavlja kada se oba testisa spuste u skrotalnu vreću.

Kastracijom eliminirate teritorijalno obilježavanje urinom, lutanje i bježanje za kujama, te smanjujete izglede za neoplastična (tumori) oboljenja testisa i analne regije.

Prije nego što se odlučite da li ćete svoga ljubimca kastrirati ili ne, svakako se konzultirajte sa svojim veterinarom.

OZNAKE: