Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kunića starog tri mjeseca i u zadnje vrijeme kada mu se približim reži i ponekad skoči kao da će ugristi, a nekad i ugrize. Ne znam zašto jer ima dovoljno velik prostor za trčanje, nitko nije agresivan prema njemu već se svi odnose prema njemu s velikom nježnošću. Nosimo ga i stavljamo u krilo od kada smo ga kupili, zato mi nije jasno to njegovo ponašanje. Da li je moguće da mu fale neki vitamini pa da se zato tako ponaša? Što mu je? Molim vas pomozite mi.
Hvala,
Ana

O: Iako su kunići društvene životinje, vole maženje i kontakt s ljudima, nije rijetka pojava da pokazuju znake agresivnog ponašanja.

Ono može biti tek blago naznačeno, ali se također može razviti u pravi napad što uključuje grebanje i ugriz. Uzroci ovakvom ponašanju su različiti. Jedan od njih je i porast spolnih hormona koji životinju dovodi do promjene u ponašanju. Sljedeći bi bio osjećaj ugroženosti ili remećenja njihovih potreba. Tako kunići ponekad nisu raspoloženi za kontakt i u tom slučaju je važno da ne ustrajete u igri i primanju u ruke. Tijekom dana i noći kunići vole spavati ili drijemati pa je poželjno da ga u to vrijeme ne uznemiravate. Najaktivniji i najspremniji za igru su ujutro i navečer pa je to i najpogodnije vrijeme da ga pustite iz kaveza i s njim se poigrate.

Kunići iskazuju agresiju različitog stupnja ako dirate njihove stvari, a naročito ako u njihovom prisustvu čistite nastambu ili npr. premještate posudu za hranu.

Svakako trebate nastojati da kunić prilazi Vama i traži bliži kontakt. Nastojte mu omogućiti da sam izlazi iz nastambe, a izbjegavajte ga vaditi iz tog prostora. Kada Vam priđe, ne dižite ga s poda, već ga mazite u poziciji u kojoj ste ga zatekli. Sjednite na pod uz njega i dozvolite mu da se udalji ako želi. Gotovo sigurno će se vratiti da Vas ponovo onjuši ili zastane uz Vas.

Pred Vama je vrijeme prilagodbe koje može trajati različito dugo. Budite smireni i strpljivi. Promatrajte kunića i vjerojatno ćete uočiti što ga smeta u dnevnom ritmu obitelji i prostora u kojem obitava. Moguće je da se ipak uslijed nekih promjena (u samom stanu, kontakt s nepoznatim osobama ili životinjama, izloženost dužem osvjetljenju ili buci, nemogućnosti da se "sakrije" ili odmori i sl.) životinja osjeća nesigurna i traži izlaz na ovakav način.