silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Molim da mi odgovorite na mojih par pitanja. Želim kupiti afričkog tvora, zanima me njegovo ponašanje prema vlasniku. Koliko veliki kavez mu treba i čime treba biti opskrbljen taj kavez? Što on sve jede? Može li živjeti sam ili trebaju biti dva ili više tvorova u kavezu? Čula sam da su oni sakupljači, što to znači? Zahvaljujem unaprijed i nadam se skorom odgovoru.

Magdalena


O: O afričkom tvoru su moji kolege već  puno pisali pa detaljnije informacije ti o njegovom ponašanju prema vlasniku te kavezu i opremi ovdje, ovdje i ovdje, o pravilnoj prehrani ovdje i ovdje, o sterilizaciji ovdje, a o suživotu sa drugim kućnim ljubimcima ovdje.

U svakom slučaju, tvorovi su osjećajne i inteligentne životinje. Podložni su stresu pa se prema tvoriću ne smiju primjenjivati kazne u obliku zlostavljanja ili zanemarivanja.

Tvor se pridržava na način da se jednom rukom primi ispod prednjih nogu, a drugom rukom pridržavaju zadnje noge.

Prilaziti mu treba polagano i bez naglih trzaja i vike. Kad se privikne na vlasnika, tvorić će sam zatražiti od vlasnika da ga primi u ruke i da ga mazi. Dok je tvorić u rukama s njime se ne smije igrati i poticati na igru. On mora naučiti da su ruke mjesto za maženje i izmjenjivanje nježnosti.  Ako se tvorić uzvrpolji i želi da ga se pusti iz ruku, treba ga čvršće prihvatiti jer će u protivnom naučiti kako vrpoljenje znači slobodu.

Tvorovi grizu i svojim ugrizom komuniciraju sa vlasnikom. Tijekom druženja s vlasnikom tvor mora naučiti koja je granica tolerancije vlasnikove kože na njegove ugrize. Nažalost, u trgovinama, a kod nekih uzgajivača mogu se pronaći i tvorići koji jako grizu. U većini slučajeva radi se o životinjicama koje su zlostavljane ili zapostavljane te nisu naučene na ljudski dodir. Od malena ih se treba privikavati na ljude. Naime, kao što je već napomenuto, kroz igru tvorići uvijek grickaju, što predstavlja sastavni dio igre. Tvorići se ne smiju udarati, šutirati nogama ili prestrašivati.

Potrebno je koristiti poslastice kao nagradu za dobro ponašanje i kvalitetno vrijeme provedeno u igri.

Tvorovi nisu kućni ljubimci idealni za malo dijete. Djeca ne znaju kako primiti životinju i često su u tim pokušajima gruba. Na taj način mogu ozlijediti tvorića ili pak tvorić može ugristi ili ogrepsti dijete jer neće tolerirati njegovo grubo odnošenje. Iz tih razloga potrebno je uvijek nadzirati igru i druženje djeteta sa tvorićem.

I kad se radi o drugim ljudima, npr. prijateljima vlasnika, valja biti oprezan. Potrebno je društvo upoznati sa tvorićem i uvijek nadzirati njihovu međusobnu interakciju.

Prilikom nabavke igračke, treba imati na umu da svaka igračka nije dobra za tvora. Poželjne su igračke koje su napravljene od tvrde plastike ili kartona. Treba izbjegavati  male igračke s puno malih dijelova, igračke od mekane plastike, spužve ili gume. Svaka takva igračka tvoru može uzrokovati određene zdravstvene poteškoće. Idealne igračke su papirnate vrećice, razne kutije, loptice od špage, ping-pong i teniske loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke, razni tuljci od tvrdog kartona ili plastike (vodovodne cijevi) i slično.

Što se tiče teze da su sakupljači, zanimaju ih mnoge stvari koje su nama važne, kao što su olovke, gumice, mobiteli, daljinski upravljači, novčanici, kartice, lijekovi, spužvice i slično pa ih je potrebno skloniti na sigurno  kako ne bi naudile njihovu zdravlju ili pak vlasniku zadale glavobolje zbog neuspješne potrage za istim.

Budući da su vrlo inteligentne životinje, nije poželjno podcjenjivati njihove sposobnosti da upadnu u neku nepodopštinu.

Tvorovi obožavaju igre skrivača i zadirkivanja i uključuju vlasnika u njihovu igru. Tijekom igre često upotrebljavaju ugrize na način da vlasnika ne ozljeđuju.

Tvorić se može izvoditi u šetnju izvan prostora u kojem boravi. Pri tome treba obavezno koristiti tzv. «H» povodac namijenjen tvorovima ili malim mačićima. Dok je izvan sigurnosti svoga doma, tvorić se ne smije ostavljati bez nadzora vlasnika. Tijekom šetnje tvorić neće hodati uz nogu vlasnika kao npr. pas, već će htjeti zaviriti gdje god to može. Vole istraživati nove prostore pa tako treba biti pažljiv kako se ne bi provukli ili zavukli u neki vlasniku nedostupan prostor.

Obožavaju snijeg pa se mogu izvesti na snježne igrarije.

Sjajno i mekano krzno, sjajne oči i jasan pogled obilježja su zdravog tvora. Tvorovi mogu oboljeti od ljudske gripe i prehlade. Teško podnose vrućinu, te ih se po ljeti treba dodatno rashlađivati zbog opasnosti od toplinskog udara.

Najčešće bolesti od kojih obolijevaju su: štenećak (100% smrtnost), začep crijeva (zbog svoje znatiželje često pojedu ili progutaju nešto), bolesti nadbubrežne žlijezde te poremećaja šećera u krvi.

Bilo koja promjena u njihovom ponašanju kao što su neaktivnost, odbijanje hrane ili promjene na krznu (pretjerano otpadanje dlake s tijela i repa) znak su da nešto nije u redu sa zdravljem životinjice. U svakom slučaju potrebno je odmah potražiti veterinarsku pomoć.

Tvorovi su podložni stresu te ih se stoga ne smije zlostavljati ili dovoditi u situacije koje bi isto izazvale.

Prije odlaska veterinaru svakako je potrebno informirati se i posavjetovati se da li vaš veterinar ima potrebna iskustva s liječenjem tvorova.

Tvor se obavezno mora cijepiti protiv štenećaka. U Hrvatskoj ne postoji adekvatno cjepivo pa se koristi cjepivo za mlade pse. Treba napomenuti kako je takva doza cjepiva prejaka za tvora pa prilikom cijepljenja valja odrediti omjer ovisno o težini životinjice. Prema zakonskim regulativama,   cijepljenje protiv bjesnoće se preporuča, ali nije obavezno ukoliko se tvorić ne prenosi preko granice u neku drugu državu (u tom slučaju potrebno je imati veterinarsku dozvolu o prijenosu, potvrdu o cijepljenju protiv bjesnoće i potvrdu o čipiranju). Ukoliko tvorić vrijeme provodi izvan kuće u interakciji s drugim životinjama, onda je uputno obaviti i ovo cijepljenje.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: