elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Hymenochirus curtipes – zanima me gdje ih ima za kupiti i koja je cijena ovih žabica i kakvu vodu da stavim u akvarij, kakva im voda treba? Kristina


O: Hymenochirus curtipes, zajedno sa Hymenochirus boettgeri, Hymenochirus boulengeri i Hymenochirus feae pripada skupini afričkih patuljastih žabica. Radi se o malim vodenim žabicama koje su prirodno nastanjene u tropskim i suptropskim područjima Afrike, posebice Konga. Nešto o njima je već pisala i kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Što se tiče držanja, patuljaste žabice se mogu držati u akvarijima od 10 litara iako su još bolji oni od 30 – 40 litara budući da su ove životinje dosta aktivne pa im je potrebno i dosta prostora za kretanje. Također ne preporuča se da akvarij bude previsok odnosno predubok jer žabice moraju biti u mogućnosti izaći na površinu zbog disanja.

Patuljaste žabice se mogu držati pojedinačno, ali ih je ipak bolje držati u grupama od 3 ili više.

Akvarij mora imati filter i grijač, a jednom tjedno se svakako preporuča promijeniti 10 – 20 % vode.

Budući da afričke patuljaste žabice izvorno dolaze s područja gdje ima puno bilja svakako se preporuča zasaditi pravo ili postaviti umjetno bilje u kojemu će se žabice moći skrivati.

Iako su ovo primarno noćne životinje, svejedno im je potrebno osigurati 12 sati svjetla dnevno. UVB lampa u ovom slučaju nije potrebna jer žabice dobivaju dovoljnu količinu vitamina D iz hrane koji je potreban za regulaciju metabolizma kalcija.

Idealna temperatura vode bila bi 22 – 27°C, a pH vrijednost između 7 – 7,8.

I na kraju jako je važno još spomenuti i poklopac akvarija koji će spriječiti bježanje odnosno iskakanje žabica iz akvarija budući da ono često ima kobne posljedice (pri niskoj vlažnosti žabice ne mogu preživjeti duže od 20 minuta).