Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me da li se istovremeno može koristiti Advantix i Advocate, te da li mora postojati neki vremenski razmak između stavljanja jednog i drugog ili se mogu oba staviti u isto vrijeme?  Unaprijed hvala. Pozdrav, Saša

O: Advantix i Advocate se mogu koristiti za psa, i jedan i drugi, ali ne istovremeno. Razmak pri apliciranju ampula treba biti  najmanje 14 dana.

U nastavku navodim detaljnije informacije o sastavu, primjeni i načinu djelovanja ovih preparata.

Advocate spot-on se primjenjuje za pse i mačke. Djelatne  tvari  Imidakloprid i Moksidektin su  združene u ovom preparatu.  Imidakloprid se distribuira tijelom ljubimca kako bi štitio protiv buha i pasji pauši, a moksidektin se apsorbira kroz krvotok gdje djeluje na unutarnje parazite i šugarce.  Advocate dolazi u ampuli, sadržaj ampule potrebno je nakapati na kožu svog ljubimca kako biste mu jednom mjesečno pružili najpotpuniju zaštitu .

Advocate  prekida hranjenje buha kroz 3 do 5 minuta, ubija i odrasle i razvojne oblike buha kroz 20 minuta po kontaktu,  ubija 98 - 100% buha unutar 12 sati nakon prve aplikacije, ubija buhe koje kasnije dođu na psa ili mačku  kroz sat vremena, prekida životni ciklus buha jer ubija njihove razvojne oblik, kao i odrasle jedinke, smanjuje rizik pojave alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama.

Advocate, također, spriječava pojavu srčanog crva i kod pasa i mačaka (Dirofilaria immitis), kojeg prenose komarci.  Srčani crv je opasan parazit koji može uzrokovati fatalne posljedice za Vašeg ljubimca. Advocate gotovo u 100%-tnoj mjeri eliminira crijevno-želučane obliće (gliste), kod pasa i mačaka, kojima  se mogu zaraziti i ljudi. Advocate uništava odrasle jedinke i njihove razvojne oblike.

Advocate je učinkovit protiv ušnih šugaraca (grinje) koji se obično nalaze u vanjskom ušnom kanalu, gdje uzrokuju snažnu iritaciju. Sarkoptes šugarci uzrokuju vrlo neugodnu kožnu bolest čiji su simptomi također iritacija i slabost. Advocate je učinkovit protiv demodikoze, jedne od najčešćih kožnih bolesti u pasa, uzrokovane nametnikom Demodex canis. Očituje se lošim stanjem kože psa, odnosno mjestimičnim ili proširenim područjima lezija (otpadanja dlake). Advocate sprječava i pasje pauši, koje sišu krv psa, a uz to mogu uzrokovati ozbiljan svrbež i iritaciju.

Advocate je siguran za štence nakon 7 tjedana te za mačiće nakon 9 tjedana starosti.

Advocate djeluje čak  i ako kupate svog ljubimca, pokisnete li u šetnji ili ga šamponirate. Ampulu možete primijeniti čim se Vaš ljubimac osuši nakon kupanja.

Advantix Spot-on je antiparazitik, ektoparaziticid za lokalnu primjenu, kombinacija permetrina i imidakloprida, namijenjen isključivo za pse. Vrlo je djelotvoran insekticid, akaricid i repelent. Imidakloprid djeluje protiv odraslih nametnika (adulticid) i njihovih ličinaka (larvicid) te onih u okolišu, i to nakon dodira s dlakom i kožom psa. Permetrin je insekticid i akaricid iz skupine piretroida. Nakon dermalne aplikacije Advantixa, djelatne tvari se brzo raspodjele po koži i dlaci (transpozicija) i tu ostaju aktivne oko 4 tjedna. Transkutano se resorbiraju relativno male količine, što ne umanjuje djelotvornost pripravka.

Nakon tretiranja buhe uginu u roku 24 sata, a naknadna infestacija spriječena je tijekom 4 tjedna. Pripravak nanesen na kožu djeluje akaricidno i repelentno tijekom 4 tjedna na krpelje Rhipicephalus sanquineus i Ixodes ricinus, a 3 tjedna na Dermacentor reticulatus. Krpelji koji su u vrijeme aplikacije Advantixa na psu ne moraju uginuti unutar 2 dana nakon tretmana, već mogu ostati pričvršćeni i vidljivi. Stoga se prije liječenja preporučuje ukloniti prisutne krpelje kako bi se spriječilo da se "prihvate " i uzmu krvni obrok.

Jednokratnim tretmanom osigurava se repelentni učinak protiv insekata (papatači  i komarci) s različitim trajanjem učinka, ovisno o vrsti nametnika: tijekom 2 tjedna - Phlebotonus papatasi, tijekom 3 tjedna - Aedes aeqypti,  tijekom 4 tjedna - Culex pipiens i stajske muhe (Stomoxys calcitrans - pecavka ljuta).

Nakon jednokratnog tretiranja spriječena je infestacija pasa krpeljima i buhama najdulje 4 tjedna, a time je umanjena opasnost prijenosa bolesti. Reinfestacija pasa novim buhama iz okoliša može se javljati do 6 tjedana ili dulje nakon započetog liječenja. Za optimalno suzbijanje invazije pasa buhama treba ih tretirati jednom mjesečno.  Istodobno se preporučuje koristiti sredstva za uništavanje odraslih buha i njhovih razvojnih stadija u okolini životinje.  Nakon jednokratno tretmana repelentni učinak na komarce, insekte iz roda Phlebotomus (papatači), te mušice pecavke traje oko 4 tjedna i u tom razdoblju umanjena je opasnost prijenosa bolesti (npr. lišmanioza, dirofilarioza).

Kondtraindikacije navode da se Advantix Spot-on preparatom ne smije tretirati mačke bilo koje dobi, štence mlađe od 4 tjedna i lakša od 1,5 kg, te jedinke preosjetljive na aktivne ili pomoćne tvari pripravka. Advantix za pse smije se primjeniti samo na kožu. Svakako je potrebno skrenuti pozornost na važno upozorenje "-  zbog činjenice što mačke ne mogu razgrađivati određene spojeve (uključujući permetrin) ili ih razgrađuju vrlo sporo, taj pripravak za njih izrazito toksičan, a može biti i smrtonosan. Stoga se Advantix  Spot-on na njih ne smije primjenjivati. U slučaju da se pripravak aplicira na mačku ili da ona dođe u neposredni dodir s nedavno tretiranim psom, mogu se javiti neželjeni učinci. Da biste spriječili slučajno izlaganje mačaka ovom antiparazitiku, tretirane pse treba držati dalje od mačaka dok se mjesto aplikacije ne osuši. Stoga je važno da mačka ne liže mjesto na psu na kojemu je lijek. U takvim okolnostima treba odmah zatražiti savjet i/ ili pomoć doktora veterinarske medicine.

OZNAKE: