Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupila sam u vašem centru Advantix ampulu protiv krpelji i uvečer ju svom psu stavila prema preporuci. Sutradan ujutro se počeo ponašati vrlo nervozno, klizao se po tepihu, češkao gotovo do krvi i to je trajalo čitavo prijepodne. Nakon par dana sam na mjestu gdje sam stavila kapljicu vidjela da ima krastu. Možete li mi reći o čemu se tu radi.
Unaprijed vam ljubazno zahvaljujem, Vesna

O: Advantix je vrlo djelotvoran insekticid, akaricid i repelent koji u Spot-on pripravku sadržava kombinaciju imidakloprida 10% i permetrina 50%.

Imidakloprid djeluje protiv odraslih buha (adulticid) i nihovih ličinaka (larvicid) kao i onih u okolišu nakon dodira s dlakom i kožom tretiranog psa. Permetrin je insekticid/akaricid.

Nakon dermalne aplikacije Advantix-a Spot-on, djelatne tvari brzo se raspodijele po koži i dlaci (transpozicija) i tu ostaju aktivne oko mjesec dana. Transkutano se resorbiraju male količine što ne umanjuje djelotvornost pripravka. Nakon tretiranja buhe na psu uginu u roku od 24 sata, a naknadna infestacija spriječena je tijekom mjesec dana. Pripravak nanesen na kožu djeluje repelentno i na krpelje ili ih ubija. Krpelji koji su u vrijeme aplikacije Advantix-a na psu biti će ubijeni, no ostati će i dalje pričvršćeni. Pripravak ostaje učinkovit ako se pas smoči, pokisne ili okupa. No, u okolnostima kada je životinja često u vodi potrebno je ponoviti tretiranje, a što ovisi o stupnju infestiranosti okoliša ektoparazitima. Psa se smije tretirati najviše jednom tjedno. Kada je potrebno psa oprati šamponom preporučuje se to učiniti prije aplikacije Advantix-a ili najmanje dva dana nakon tretmana, kako se ne bi moralo ponoviti aplikaciju.

Ponekad se na koži jave prolazne reakcije, npr. pojačani svrbež i crvenilo na mjestu aplikacije, te potištenost. Krasta se pojavila nakon par dana kao reakcija u procesu zaraštavanja nastale lezije na koži. Nakon nekoliko dana krasta će otpasti, a koža se ni po čemu nebi trebala razlikovati od okolne kože. Ovakvo stanje može se tretirati lokalno dermaticima (npr. Rivanol otopina), koji imaju blago antiseptično djelovanje. U slučaju da se stanje na koži pogoršava, psa odvedite u ambulantu.

OZNAKE: