Cijene u web shopu mogu se razlikovati od cijena u trgovinama.
Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 50 €

Moj ljubimac

Odrasli

  • Podijelite:

Kako odabrati psa

Narav pasa odlikuje duboka privrženost prema ljudima. Pas je čovjekov prijatelj koji stalno pokazuje svoju ljubav i odanost. Uvijek će se veseliti kada vas vidi, u svako će se doba rado poigrati s vama i neprocjenjivo vrijedno, izazvati vaš osmjeh i dobro raspoloženje. U današnje vrijeme dobrodošla je činjenica da pas potiče na aktivnost, odvući će vas od ekrana i sjedenja u naslonjaču izlaskom u šetnju ili sprječavanjem nekog njegovog nestašluka. Važno je znati da je pas živo biće obdareno osjećajima, inteligencijom i određenim osobinama. Zbog pripadnosti čoporu ima urođenu potrebu za životom u sustavu hijerarhije, spreman je prihvatiti novi čopor i novi način života no pokušat će poboljšati svoj društveni status. U životu s čovjekom ne smije imati status vođe čopora i zato psa treba odgojiti i socijalizirati za što vlasnik treba biti dosljedan i čvrst, a u isto mu vrijeme pružati ljubav, siguran i sretan dom. Pas zahtjeva određene obaveze pri čemu je važna suglasnost svih članova obitelji jer pravilo je da psi koji odrastaju okruženi ljubavlju vlasnika i okoline postaju mirni, staloženi i druželjubivi.

Spavanje i smještaj

Pas voli spavati, no svoje potrebe za odmorom i snom podredit će svom vlasniku. I u najdubljem snu pas će reagirati na neobičan zvuk ili miris i pokazati urođene zaštitničke osobine lavežom ili nemirnim ponašanjem. Nabavite mu poseban ležaj i položite ga na željenom, mirnijem mjestu u prostoriji dati će mu osjećaj topline i sigurnosti i omogućiti neophodan miran san. Pet centar nudi veliki izbor košara, kreveta, madraca, prostirki i jastuka lakih za održavanje i pogodnih za dugotrajno korištenje

Prehrana

Dehidrirana hrana je svakako najjednostavnija i po sastavu najkompletnija te pruža psu sve hranjive tvari u upravo potrebnim omjerima. Pet centar u svojoj ponudi ima veliki izbor hrane za pse renomiranih proizvođača raznih cjenovnih kategorija. Odaberete li hranu superpremium ili premium kvalitete, saznanje da je vaš pas rado jede, nema proljev i ne povraća te ima zdravu kožu i dlaku, potvrđuje da je hrana prikladna.

Ako želite prijeći s jedne vrste hrane na drugu činite to postepeno u periodu od jednog do dva tjedna. Miješajte novu i staru hranu postupno povećavajući količinu nove kako ne biste opteretili probavni sustav psa. Kvalitetna suha hrana za pse, osim što je zdravija za vašeg psa, za posljedicu ima i količinski manju i uredniju stolicu.

Kupujte samo originalna pakiranja, a ne hranu u rinfuzi. Samo originalna pakiranja jamče kvalitetu, deklarirani sadržaj i ispravan rok. Prilikom odabira pazite da hrana odgovara dobi i veličini vašeg psa te eventualno njegovim specijalnim potrebama. Preporuka je odraslog psa hraniti dva puta dnevno, uvijek nakon šetnje ili fizičke aktivnosti. Osigurajte svom ljubimcu vlastite zdjelice za hranu i vodu te uvijek dostupnu svježu vodu.

Psi vole njuškati i žvakati te će teško odoljeti toj potrebi, ponekad i sa nepoželjnim posljedicama u vašem kućanstvu. U Pet centru postoji veliki izbor žvakalica za pse od kojih neke sadrže vitamine, minerale, neke čiste zube, a uloga poslastice kao nagrade za dobro ponašanje uvijek je dobrodošla.

Šetnja

Psa po ulicama i parkovima u gradu, koji su blizu prometnih ulica, vodite na povodniku. U šumi ili na nekoj većoj zelenoj površini udaljenoj od prometa pustite ga slobodnog. On će malo njuškati, malo se poigrati s lišćem, protrčati, a onda doći k Vama u nadi da ćete se dalje vi igrati s njim. Nemojte mu to uskratiti jer se najbolji kontakt s psom ostvaruje u zajedničkim igrama (npr. igra bacanja loptice). U Pet centru ćete pronaći veliki izbor igračaka za pse posebno za tu namjenu, bez neželjenih posljedica ozljeđivanja oštrim granama, kamenjem ili sl. Za hladnijeg vremena obucite svom ljubimcu kaputić. Nakon povratka iz šetnje psa operite u mlakoj vodi – noge, trbuh i sve blatne dijelove ili samo obrišite šape ručnikom ako se šetnjom nije jako zaprljao.

Kupanje

Šamponom svog psa kupajte 2–3x godišnje. Higijena kože i dlake održava se svakodnevnim češljanjem i četkanjem. U Pet centru možete nabaviti mnoštvo šampona, suhih šampona, vlažnih maramica te sprejeva, brzo upijajućih ručnika koji su korisni svaki na svoj način. Češalj ili četku treba odabrati prema dužini i vrsti dlake. Osim toga ovisno o pasmini neke ćete ljubimce morati šišati ili trimati. Raspitajte se za groomera koji se bavi šišanjem ili trimanjem baš te pasmine i stupite u vezu s njim. Ako ste vješti možete to učiniti i sami, a u Pet centru možete kupiti mašinice i drugi pribor za šišanje pasa.

Trening poslušnosti

Jednom stečene, dobre navike psa treba poticati kroz cijeli život. Učenje zasnovano na nagradama je najučinkovitije ukoliko nagrada slijedi neposredno nakon dobro izvršene radnje. Pet centar Vam nudi veliki izbor poslastica, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputama na pakiranju. Naučite psa da bude društven no uvijek pod kontrolom. Ukoliko štene od malih nogu navikavate na druženje s drugim ljudima i životinjama izbjeći ćete buduće probleme u ponašanju. Preporučamo prema potrebi i uključivanje u rad neke škole za pse gdje ćete zajedno sa svojim psom proći kroz faze socijalizacije, odgoja te dobiti odgovore na većinu pitanja u vezi s ponašanjem svog ljubimca. Osim toga, u takvim školama ostvarujete odličan odnos s vašim psom, ali i s drugim vlasnicima pasa. No, s psom se svakako morate baviti sami jer je svaka dresura pasa bez vlasnika upitna, pas tada jedno radi na dresuri, a drugo u domu.

Bolesti

Kada vaš pas, inače živahan i veseo, bez očitog razloga postane miran, povučen, pospan, ne jede i ne zanimaju ga igračke ili je, naprotiv, razdražljiv, nemiran, trenutak je da se zabrinete zbog njegovog zdravstvenog stanja i posjetite svog ambulatnog veterinara. U organizmu vaššeg psa se tada najvjerojatnije zbivaju neke promjene. Za vrijeme bolesti svi su procesi u organizmu burniji i jači, što možemo primijetiti po povišenju trijasa: temperature, bila i disanja. Temperatura zdravog psa u mirovanju iznosi, ovisno o veličini i dobi psa, od 37,5º do 39ºC, a mjerenje se uvijek obavlja na odmorenom psu, barem 1 sat nakon obroka, rektalno običnim toplomjerom 3–4 min.

Zubna higijena

Zdravi su zubi vrlo važan faktor za cjelokupno zdravstveno stanje vašeg psa. Pranje zuba se psima preporučuje zbog mehaničkog skidanja zubnog plaka. Pranje zuba se preporuča svakodnevno jer se na taj način sprječava nakupljanje plaka na rubu gingiva i posljedično nastajanje gingivitisa, koji bi dalje vodio u periodontitis. Četkanje zubiju pasa je potrebno početi na vrijeme kako bi se pas navikao na sam postupak i nikako se ne preporuča korištenje pasta za zube koje upotrebljavaju ljudi jer te paste nisu ugodnog okusa psima te pas može steći averziju prema samom postupku četkanja zubiju. Pseća pasta za zube se ne ispire, već je okus prilagođen psima (npr. piletina) i pas ostatak paste poliže sa zubiju.

Tjeranje

Žensko štene spolno dozrijeva u dobi od 6–9 mjeseci kada nastupi prvo tjeranje. Tjeranje je naziv za vidljivo razdoblje estralnog ciklusa, a kuja se tjera uglavnom 2–3 puta godišnje u trajanju od 3 tjedna. Prvih 7–9 dana tog razdoblja kujica ima blagi krvavi iscjedak.

Najočitiji znakovi su u promijenjenom ponašanju. Kuja se doima uznemirenom, pruža rep postrance kada osjeti psa, cvili, zavija i želi pobjeći. Šetnje su tada problematične zbog privlačenja mužjaka i njihovih pokušaja da zaskoče kujicu. U Pet centru su vam na raspolaganju razna sredstva kojima i to razdoblje možete prebroditi bez većih problema kao i prikladne gaćice za kuje.

Graviditet

Graviditet je razdoblje u kojem ženka nosi mlade, započinje u trenutku parenja a završava porodom. Traje između 58 i 63 dana, ovisno o jedinki i pasmini. Ponašanje kuje tada se mijenja na indikativan način; postaje maznija, traži mirna mjesta i nije više tako zainteresirana za svoje uobičajene igre. Pred kraj graviditeta slabije jede, nervozna je i počinje tražiti mjesto gdje će se okotiti. Pored promjena na sisama koje se povećavaju promjene su u cijelom metabolizmu pa je potrebno voditi računa o kakvoći njene prehrane. Posebno je to važno za vitamine čija je prehrambena potreba tada puno veća od normalne. U Pet centru možete naći veliki izbor hrane upravo izbalansirane potrebama gravidne kuje te veliki izbor vitamina prilagođenih oblikom i okusom njenim potrebama. Česta je kod kuja i tzv. lažna trudnoća koja nastupa  približno 2 mjeseca nakon tjeranja. Ovaj psihološki poremećaj dovodi do stanja vrlo sličnog pravom graviditetu; mliječna žlijezda luči mlijeko, kuja uređuje mjesto gdje će imati leglo, nosi igračke i prema njima se odnosi kao prema štencima.

Cijepljenje

Cijepljenje je izuzetno važno za zdravlje psa. Prvo cijepljenje obavlja se u dobi 8–9 tjedana starosti, a drugo s navršenih 12 tjedana. Štene ne smije u šetnju i druženje s drugim psima barem 14 dana od posljednjeg cijepljenja protiv zaraznih bolesti. Prema Zakonu, obavezni ste štene i mikročipirati, što je najbolje obaviti prilikom prvog cijepljenja. O rasporedu cijepljenja i čipiranja savjetujte se sa svojim veterinarom. Nakon provedenog cijepljenja šteneta, odraslog psa treba docjepljivati jednom godišnje protiv štenećaka, hepatitisa, leptospiroze i parvovirusne infekcije pasa do kraja života. Zakonom obvezno cijepljenje protiv bjesnoće, za sve pse starije od tri mjeseca.

Čišćenje od unutarnjih parazita (dehelmintizacija)

Velika prijetnja štencima su oblići koje im majka može prenijeti putem krvotoka ili mlijeka. Simptomi zaraze su nadut trbuh te proljev. Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita svaka dva tjedna, u dobi od 3. do 12. tjedna, te nakon toga svaka četiri tjedna do 6 mjeseci starosti. Psi mogu biti invadirani i drugim crijevnim nametnicima od kojih su najčešće trakavice. Čišćenje pasa od trakavice provodi se uz cijepljenje protiv bjesnoće. Pse se preporuča tretirati sredstvima protiv trakavica 3–4 puta godišnje. Buha je međudomaćin u razvoju male pseće trakavice te je mogući izvor zaraze za štence. Zato je vrlo bitno preventivno djelovati protiv buha. U ponudi Pet centra učinkoviti su preparati za dehelmintizaciju pasa u obliku paste, tableta i najpraktičnijih ampula.

Buhe i krpelji

Buhe grizu i hrane se krvlju, uzrokujući svrbež i iritaciju koja može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji više načina tretiranja psa protiv buha:
• Ampule – najučinkovitiji preventivni tretman, mala količina tekućine koju stavite na šiju psa uništit će sve buhe.
• Tablete za žvakanje protiv buha i krpelja - jednostavna primjena i dugotrajan učinak.
• Prašak – učinkovit ukoliko ga redovito koristite i dobro utrljate u krzno.
• Sprejevi – odlični za uništavanje buha i krpelja, a jedini pogodni za primjenu kod vrlo mladih štenaca, starijih od 10 dana.
• Šampon – kupanje uz insekticidan učinak.

Pas može "pokupiti" buhe bilo gdje. Kako biste ih eliminirali osim psa morate tretirati i cijelu kuću: tepihe, zavjese, parket, pokrivače iležaj psa. Vrlo je važno istodobno tretirati psa i protiv unutarnjih i vanjskih parazita jer buhe prenose neke od razvojnih oblika trakavica. Ako imate više životinja u kući savjetujemo da sve životinje istodobno tretirate protiv parazita.

Uz buhe, opasnost predstavljaju i krpelji – vanjski nametnici koji se hrane krvlju, a mogu biti prenosioci ozbiljnih zaraznih bolesti. Zaštita se također provodi sprejevima, ampulama, zaštitnim ogrlicama i slično. Pripravci protiv vanjskih parazita najčešće su širokog spektra djelovanja te se mogu koristiti kod obje invazije – buha i krpelja.

FORESTO (Elanco) ogrlica protiv buha i krpelja za pse od 8kg 70cm

FORESTO (Elanco) ogrlica protiv buha i krpelja za pse od 8kg 70cm

41,99 €

Kastracija i sterilizacija

Studije su pokazale da sterilizirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih. Sterilizacija se s veterinarskog stajališta preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.

U postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih pasa. Kastracija odnosno sterilizacija je danas rutinski postupak koji se obavlja u svim ambulantama male prakse.

Sve što vam treba za vašeg psa

U Pet centar trgovinama možete pronaći sve za svog psa. Kako bismo vam pomogli, pripremili smo popis osnovnih potrepština:

hrana za pse
poslastice i žvakalice
sredstvo za zaštitu od buha i krpelja
sredstvo za čišćenje od unutarnjih parazita
ležaj
igračke
ogrlica ili oprsnica, povodnik
pločica za identifikaciju
sredstva za period tjeranja
šampon i druga kozmetika za pse
četka, češalj, trimer
četkica i pasta za pranje zubi
zdjelica za hranu i vodu
kućica za pse (ako će pas biti u dvorištu)
transporter ili torba za prijenos
oprema za vožnju automobilom
kaputić i drugi odjevni predmeti

Lista želja

Vaša košarica je prazna.

Dodajte proizvode u košaricu

Nastavite kupnju