Cijene u web shopu mogu se razlikovati od cijena u trgovinama.
Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 50 €

Moj ljubimac

Miš

  • Podijelite:

Jesam li pravi ljubimac za tebe?

Miševi su idealni mali ljubimci, zanimljivi za promatranje, jednostavni za njegovanje te ne traže mnogo od vlasnika. Vrlo su društveni ljubimci, vole ljudsko društvo, ako mu pričate naviknut će se na vaš glas i vrlo vjerojatno ćete se brzo sprijateljiti. Većina miševa brzo se pripitomi uz pomoć podmićivanja s poslasticama. Cilj je da ih miš samostalno uzme iz vaše ruke, a zatim će početi hodati po Vašoj ruci i tada ćete ga moći i uzeti u ruku.

Odakle dolazim?

Miševi (Mus) su rod glodavaca iz potporodice pravih miševa. Najpoznatija vrsta iz ovog roda su domaći miševi. Kao i većina glodavaca miševi su noćne životinje ili su aktivniji u sumrak, ali ih se, naravno, može sresti i po danu, osobito ako ih brojčano ima više na nekom području. Veličina odraslog miša je oko 6 cm, bez repa. Životni vijek je oko 1,5 do 3 godine.

Gdje volim živjeti?

Miš voli svoju privatnost pa mu osigurajte dovoljno veliku kućicu u koju se uvijek može zavući. U kućici se osjeća najsigurnije, tako da je najbolje ne uznemiravati ga dok je u njoj i ako je moguće odignite je od podloge kako je ne bi trebali micati kod čišćenja. Nemojte ga buditi dok preko dana odmara već se igrajte s njim kad vidite da je budan.

Kako sa mnom postupati?

Kavez postavite u blizini ljudi, kako bi se brzo prilagodio na društvo. Pripazite da kavez nije na propuhu i da nije izložen konstantnom sunčevom zračenju. U kavezu je potrebno osigurati mekanu podlogu, uglavnom od drvene piljevine. Uz piljevinu možete ubaciti i sušeno sijeno za grickanje i uređivanje kućice. Čišćenje se obavlja svakih 3-4 dana, a po potrebi i češće.

Šta rado jedem?

Miševi su mali glodavci koji imaju potrebu stalno uzimati hranu. U danu pojedu oko 10% svoje ukupne težine. Hrana za miševe uključuje razne sjemenke, kukuruz, pšenicu, ječam, sjemenke suncokreta i dr. Najviše vole zob, naravno u mješavini s ostalim, jer je on najhranjiviji i najlakši za probavu. Treba biti pažljiv sa suncokretom jer se miš može previše udebljati. Također vole sjemenke od bundeve, a posebno svježe sjemenke dinje.

Održi me fit i zdravim

Miš je vrlo čista životinja, uređuje si krzno i umiva se više puta dnevno. Čišćenje kaveza je potrebno obavljati svakih 3-4 dana, a po potrebi i češće. Zbog feromona koji je prisutan u mokraći spolno zrelih mužjaka, miris urina je izražajniji i vrlo specifičan. Kod ženki je taj miris manje intenzivan, ali još uvijek prisutan. Prednji zubi rastu tijekom cijelog života, pa im je potrebno osigurati mineralni kamen, drvo ili neki drugi predmet za grickanje, kako ne bi došlo do prerastanja zubića.

Odlike zdravog miša

- ima bistre i sjajne oči
- ima čisto krzno
- ima dobar apetit
- ima normalnu stolicu
- ima suhu njuškicu

Volim li društvo?

Miševi su izrazito društvene, ali i teritorijalne životinjice. U prirodi žive u grupama, što bi im trebalo omogućiti i kao kućnim ljubimcima. Usamljeni miševi postaju razdražljivi, depresivni i skloni stresu, što se odražava na njihovo zdravlje. Najlakše je zajedno držati par ženki, a trebalo bi izbjegavati držanje para mužjaka u istoj nastambi, osim ako nisu iz istog legla, iako im i u tom slučaju treba osigurati dovoljno prostora. Naknadno upoznavanje i privikavanje miševa na suživot najčešće nije uspješno, naročito kada je riječ o mužjacima, zbog ozbiljnih međusobnih sukoba.

Popis za kupnju

• prostrana nastamba
• stelja
• drvena kućica za spavanje
• posude za hranu i pojilica
• gotova hrana za miševe
• poslastice
• grančice drveta za trošenje zubića
• mineralni kamen
• vitaminski dodaci prehrani, po potrebi
• kolut za trčanje
• igračke, tuneli, ljestve
• transporter
• neškodljivo sredstvo za čišćenje nastambe

Lista želja

Vaša košarica je prazna.

Dodajte proizvode u košaricu

Nastavite kupnju