Cijene u web shopu mogu se razlikovati od cijena u trgovinama.
Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 50 €

Moj ljubimac

Hrčak

  • Podijelite:

Jesam li pravi ljubimac za tebe?

Hrčak je idealan ljubimac za obitelj. Nije im potrebno puno prostora i jednostavni su za održavanje. Aktivni su noću, a danju spavaju. Vesele su i zaigrane životinjice. Pogodnije su za stariju djecu koja se o njima mogu brinuti. Očekivani životni vijek hrčka iznosi 2-3 godine. Izvrstan je ljubimac za osnovnoškolce koji kroz druženje s njim, proučavanjem njegovih navika, iz direktnog kontakta dolaze u bliži odnos s prirodom i nekim njenim procesima.

Odakle dolazim?

Porijeklo hrčka ovisi o vrsti. Osnovne vrste su: sirijski ili zlatni hrčak (Sirija), ruski (Centralna Azija, Sjeverna Rusija, Mongolija), kineski (Mongolija i Sjeverna Kina), sibirski (Istočni Kazahstan, Sjeverozapadna Rusija).

Gdje volim živjeti?

Novi dom hrčka trebao bi imati najmanje 60 x 50 x 40 cm. U kavezu trebaju biti još i kućica, bočica za vodu, posuda za hranu te kotač i ostale vrste igračaka za glodavce. Najbolje je kupiti gotovu stelju za hrčka. Mjesto na kojem hrčak vrši nuždu treba se čistiti svaki dan. Kavez se jednom tjedno treba detaljno očistiti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba se dobro isprati. Kavez treba biti na stabilnom mjestu kako bi se spriječio pad. Toplina direktne sunčeve svjetlosti ili radijatora, kao i propuh, visoka vlažnost i dim cigareta mogu narušiti zdravlje hrčka.

Kako sa mnom postupati?

Pustite nekoliko prvih dana da se hrčak prilagodi na novu sredinu, ljude i mirise. Hrčka uzimajte u ruke kada je budan. U ruke stavite neku omiljenu grickalicu kako bi ga to privuklo. U ruke se stavlja tako da je potpuno obuhvaćen objema šakama. Manja djeca moraju posebno paziti da ga sigurno drže u rukama, kako im ne bi ispao. Znaju biti jako brzi, stoga s njim, u početku dok ne steknete osjećaj kako ga držati i zadržati u rukama, budite jako oprezni.

Šta rado jedem?

Hrčci jedu raznovrsnu hranu: gotova hrana za hrčke, jabuke, maslačak, radić, banane, lješnjaci. Vrlo je važno da uvijek ima svježe vode. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebna za sirijskog hrčka je oko 20 g (jedna velika žlica), a za kineskog oko 5 g (jedna mala žlica). Za redovito trošenje zubiju, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, lijeska), ili različite gotove "grickalice" koje možete kupiti u dućanu za ljubimce. Kamen za glodavce poslužit će za trošenje zubića i kao izvor minerala. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka.

Održi me fit i zdravim

Ukoliko primjetite da vaš hrčak nema apetita, ima proljev, kašljuca ili mu curi nos, najbolje je potražiti veterinarsku pomoć. Stres i pokvarena hrana mogu prouzročiti proljev. Svakodnevno treba micati staru hranu iz kaveza te izbjegavati stresne situacije.

Odlike zdravog hrčka

- kreće se brzo i hitro
- oko njuškice, očiju i čmara ima čisto i uredno krzno
- ima gusto krzno
- nema poteškoća s disanjem (diše tiho)
- nema nikakve vidljive povrede

Volim li društvo?

Sirijski hrčak je samotnjak i voli biti sam. Kineski, sibirski i ruski hrčci vole život u paru, ali spolno zrele jedinke različitog spola vjerojatno će imati legla više puta godišnje. U grupi jedinki istog spola s vremenom se može razviti potreba za dominacijom pa ih zbog moguće agresivnosti treba pažljivo nadzirati i u slučaju potrebe odvojiti u zasebne nastambe. Ukoliko planirate držati više primjeraka u istom prostoru, preporuka je da to budu jedinke iz istog legla koje se već "poznaju".

Popis za kupnju

prostrana nastamba
transporter
kućica za spavanje
zdjelice za hranu i vodu, pojilica
stelja
materijali za gnijezdo
različite igračke
gotova hrana za hrčke
vitaminski preparati
mineralni kamen
poslastice i drvo za glodanje
četka i pribor za njegu krzna
dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza
ograda za glodavce

Lista želja

Vaša košarica je prazna.

Dodajte proizvode u košaricu

Nastavite kupnju