Cijene u web shopu mogu se razlikovati od cijena u trgovinama.
Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 50 €

Moj ljubimac

Degu

  • Podijelite:

Jesam li pravi ljubimac za tebe?

Degu je inteligentan i živahan glodavac koji će vas očarati svojim nestašlucima. Znatiželjan je, veseo, iznimno razigran, drag i dobroćudan. Ima veliki raspon vokalizacija za različite situacije. Idealan je ljubimac za cijelu obitelj. Uz pravilnu njegu i prehranu degu živi od 5 do 9 godina.

Odakle dolazim?

Domovina degua su Čileanske Ande. Kako degui imaju smanjenu mogućnost probavljanja šećera, te su iznimno skloni dijabetesu, u Sjevernu Ameriku i Europu prvotno su dovezeni kao životinje na kojoj su se vršila ispitivanja vezana uz dijabetes. Sredinom 20. st. počeli su se držati kao kućni ljubimci.

Gdje volim živjeti?

Degu zahtijeva veći kavez od ostalih glodavaca (idealno min. 100 x 60 x 60 cm). Kavez bi trebao biti od žice ili stakla, jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, obilno ga treba posipati steljom kako se ne bi ozlijedili. Idealan kavez trebao bi imati nekoliko nivoa. Uz posudu za hranu i vodu, u kavez stavite i posudu s pijeskom za kupanje. Biti će vam zahvalni ako u kavez stavite veliki kotač za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slične predmete koji će im služiti za igru i razonodu. Postavite kavez na mirno mjesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svjetla ili propuha.

Kako sa mnom postupati?

Nekoliko dana vaš će degu biti prilično sramežljiv. Pustite ga da se prilagodi na novi prostor, zvukove i mirise. Polagano se približavajte kavezu "- bez naglih kretnji. Kako su iznimno znatiželjne životinje, same će vam prići ako im ponudite kakvu poslasticu. Nemojte ih pokušati zgrabiti - ruku lagano stavite u kavez, ponudite poslasticu i degu će se sam iz znatiželje popeti. Ubrzo će se sami početi penjati na vaše ruke i ramena i istraživati vas. Puštajte ga redovito i igrajte se s njim, ali ga nemojte ostaviti bez nadzora, kako ne bi pregrizao električne kablove. Koliko će vaš degu biti pitom i voljan za komunikacijom, ovisi o njegovu karakteru.

Šta rado jedem?

Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue te sijeno, koje im cijelo vrijeme treba biti na raspolaganju, kao i svježa voda. Jedu i voće i povrće, a 1-2 puta tjedno ponudite im i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi se smjeli udebljati, pa stoga budite pažljivi s poslasticama i s voćem koje ima veliki udio šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suho voće). Ponudite im i vitamine, te mineralni kamen. U kavez im stavite i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube. Ukoliko imate i druge glodavce, pazite da degu ne jede njihovu hranu, jer bi za njega mogla biti štetna.

Održi me fit i zdravim

Povlačenje degua za rep strogo je zabranjeno. Degui imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi. Ukoliko primjetite da je vaš degu apatičan, smanjila mu se težina ili ima proljev, ima zamućene oči, odmah posjetite veterinara.

Odlike zdravog degua

- kreće se brzo i hitro
- znatiželjan je, aktivan i ima dobar apetit
- ima gusto krzno i bistre oči
- nema poteškoća s disanjem
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- nema nikakve vidljive otekline i povrede

Volim li društvo?

Degu u prirodi živi u skupinama, stoga mu treba omogućiti društvo. Pate ukoliko nemaju društvo te mogu postati depresivni, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog spola, a najbolje se slažu dvije ženke, odnosno degui iz istog legla (braća i sestre). Ukoliko imate više degua, u kavezu držite po jednog mužjaka, jer je i u prirodi samo jedan mužjak predvodnik kolonije. U suprotnom može doći do tučnjave. Ukoliko dovodite drugog degua nakon što se je već prvi udomaćio, upoznajte ih postupno "- pregradite kavez ili stavite kavez do kaveza da se upoznaju prije nego počnu živjeti zajedno. Pazite da ne zanemarujete prvog degua, jer će postati ljubomoran na pridošlicu. Degui se dobro slažu s kunićima, činčilama i zamorcima, ali prvo im dajte vremena da se upoznaju na distanci.

Popis za kupnju

• prostrana nastamba
• kućica za spavanje
• zdjelica za hranu
• posuda za vodu
• stelja
• različite igračke
• gotova hrana za degue
• vitaminski preparati
• poslastice
• drvo za glodanje
• sijeno
• četka
• WC za glodavce
• dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza
• ograda za glodavce

Lista želja

Vaša košarica je prazna.

Dodajte proizvode u košaricu

Nastavite kupnju