Cijene u web shopu mogu se razlikovati od cijena u trgovinama.
Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 50 €

Moj ljubimac

Afrički patuljasti jež

  • Podijelite:

Jesam li pravi ljubimac za tebe?

Ježevi su sitni sisavci, kukcojedi iz porodice Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Dvije su glavne grupe ježeva: europski jež koji je zakonom zaštićen i afrički jež, najčešće držan kao kućni ljubimac. Jednostavni su za držanje, nisu agresivni pa ih je uz malo strpljenja lako možete pripitomiti. Nemaju neugodan miris i ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi preosjetljivih na životinjsku dlaku. Budući da preko dana uglavnom spavaju i da su aktivni noću, idealni su za osobe koje preko dana imaju puno obaveza, a navečer se žele opustiti uz svog ljubimca. Ne preporučuju se kao ljubimci za malu djecu.

Odakle dolazim?

Porijeklom su iz Afrike, ali žive širom Europe, Azije i na Novom Zelandu. Afrički patuljasti jež je ovalnog oblika, s vrlo kratkim repom, odrasle veličine od 17 do 24 cm. U prirodi mu je životni vijek od 1,5 do 3 godine, a držanjem u zatočeništvu dožive oko 6 - 9 godina.

Gdje volim živjeti?

Za kavez je bitno da bude što veći, bogato prostrt steljom kako bi jež mogao rovati i zakopavati se. U kavezu treba postojati mjesto za skrivanje, a to mogu biti kućice, tuneli ili krpe pod kojom će životinjice spavati i gdje će se osjećati sigurno. Ježu treba omogućiti dosta vježbe tijekom noći, zato u kavez treba postaviti kolut za trčanje, razne igračke, a također mu treba osigurati mjesta za penjanje jer su ježevi odlični penjači i vrlo brzi trkači.  Savjetuje se omogućiti im i slobodno kretanje u prostorijama osiguranim od povreda ili mogućnosti bijega. U kavez treba postaviti dve posudice za hranu: jednu za suhu, drugu za mokru hranu  i posudicu ili pojilicu za vodu. Neki ježevi u početku ne znaju piti iz pojilice pa u tom slučaju treba ispod pojilice staviti i posudicu s vodom. Najviše im odgovara sobne temperature između 18 i 22°C. Ne treba ih izlagati niskim temperaturama kako biste izbjegli nepripremljenu i neželjenu hibernaciju (zimski san).

Kako sa mnom postupati?

Ježa bi trebalo nježno uzimati, u uvijek čiste i oprane ruke, kako bi se navikao na vaš miris. Kao što prepoznaju miris, ježevi prepoznaju i glas svoga vlasnika pa je prilikom socijalizacije bitno nježno i tiho pričati ježu. Nakon što se jež nježno i oprezno izvadi iz kaveza, najbolje je staviti ga u krilo i ponuditi mu omiljenu poslasticu, kako bi vađenje iz kaveza povezao s ugodnim iskustvom. Pritom je dobro ježa nježno doticati po leđima, počevši od straga prema naprijed do njuškice (postupno i strpljivo, tijekom nekoliko tjedana), sve dok se ne prestane savijati u lopticu i obrambeno glasati. Postupno će jež dopustiti i dodire po dijelovima svog tijela koji su nezaštićeni i bez bodlji – njuškici, licu, nožicama i trbuščiću. Kada se upoznaju sa svojim vlasnicima, ježevi postaju vrlo umiljati. 

Što rado jedem? 

Ježevi su svejedi, ali osnovu njihove prehrane čine insekti. U prirodi se hrane crvima, skakavcima, cvrčcima i glistama. Ako ste u mogućnosti, ponudite im ovakav obrok. Od voća i povrća dobro je ponuditi ježu endiviju, rajčicu, špinat, mrkvu, jabuku, bananu, naranču, dinju, borovnice i suho grožđe (u manjim količinama) te svakoga dana dodati malo svježeg posnog kravljeg sira, kvalitetne dehidrirane ili mokre hrane za ježeve (ili alternativno niskokalorične hrane za mačke) kao i kuhano jaje.

Održi me fit i zdravim

Ježevi su skloni debljanju pa im je potrebno omogućiti što više kretanja. Ako primjetite da su se kod ježa pojavili vanjski ili unutarnji paraziti najbolje je potražiti veterinarski savjet i pomoć.

Odlike zdravog ježa

- živahan je noću i ima dobar apetit
- oči mu nisu suzne i krmeljave
- nokti mu nisu predugački
- ima vlažan nosić
- nema otkeline ili vidljive povrede

Volim li društvo?

Osim u vrvrijeme parenja, ježevi su uglavnom samotnjaci i agresivno reagiraju na druge pripadnike svoje vrste. Po karakteru su jednako dobri kućni ljubimci i mižjaci i ženke ježa.

 

Popis za kupnju

• nastamba prikladne veličine
• transporter
• kućica za spavanje
• kolut za vježbu
• posudice za hranu i vodu
• stelja
• sredstva za higijenu kaveza

Lista želja

Vaša košarica je prazna.

Dodajte proizvode u košaricu

Nastavite kupnju