Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 10 g. starog pekinezera i veterinar je postavio dijagnozu zapletaj crijeva. Primio je injekcije i dobio vitamine, ishrana samo mlijeko i kiselo mlijeko što on povraća poslije sve. Čak nije preporučio operaciju pa vas molim postoji li bilo kakav način da mu se olakša jer stvarno mislim da se pati i u bolovima je iako se igra i još je aktivan. Molim za što brži odgovor i preporuku kome bi se mogli obratiti za pomoć. Zahvaljujem na pomoći i lijepi pozdrav, Ljiljana 

O: Zapletaj crijeva (volvulus mesenterialis) predstavlja količno oboljenje u kojem je došlo do promjene fiziološkog položaja crijeva.

Zbog promjene položaja crijeva onemogućava se normalna pasaža crijevnog sadržaja, a u zavrnutom dijelu crijeva dolazi do zastoja krvi, ubrzo i do hemoragičnog infarkta, a krajnji je ishod nekroza stijenke crijeva.

Budući je onemogućena normalna pasaža sadržaja, stvaraju se toksini, koji se relativno brzo resorbiraju i ukoliko se crijevo na vrijeme ne vrati u fiziološki položaj, može doći do autointoksikacije.

Osim toksina, u sadržaju se nalaze bakterije, koje se sve više množe, izlaze kroz stijenku crijeva i uzrokuju lokalnu upalu potrbušnice (peritonitis).

Ponekad je moguć i meteorizam (nadam) dijelova crijeva koji su promijenili položaj.

Klinički, zapletaj crijeva se manifestira izrazitim količnim bolovima, povraćanjem, nemogućnošću defeciranja, nestankom peristaltike, napetim trbuhom, te naglim pogoršanjem općeg stanja životinje i bolnošću pri palpaciji trbuha.

Volvulus se dijagnosticira na temelju anamnestičkih podataka, kliničkom pretragom i obavezno RTG pretragom.

Ovo se stanje teško liječi konzervativnim putem, stoga je u većini slučaja neophodna operacija.

Do operacije, životinji se može olakšati davanjem spazmolitika, a kako bi je zaštitili od potencijalne upale potrbušnice, treba joj dati antibiotik.

Budući iz Vašeg pitanja nisam dobila informaciju koliko sve ovo skupa traje, uputila bih Vas da psa što hitnije odvedete na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, gdje će kolege ponovo pregledati Vašeg psa, napraviti RTG, a budu li nalazi ukazivali da je indicirano, i operirati ga.

OZNAKE: