Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kuju koja je oštenila 9 štenaca od kojih je 7 pomrlo u roku par dana. Da li je moguće da je uzrok neka bakterija kojom ih je zarazila majka i kako ženku liječiti prije idućeg legla? Hvala, Renata

O: Porod je zapravo fiziološki završetak graviditeta, kada je plod zreo i sposoban za samostalni život. Sam porod sastoji se od tri faze: 1. stadij otvaranja; 2. stadij istiskivanja ploda; 3. faza poslije poroda ili stadij istiskivanja posteljice. U trećoj fazi, osim istiskivanja posteljice, izlaze i lohije (ostaci posteljice, plodnih voda, dlake, mekonija...).

Upalne promjene koje uzrokuju uginuća plodova su mogle nastati i ranije, prije same oplodnje.

Upala sluznice muškog spolovila, ako se ne liječi, može uzrokovati infekciju kuje prilikom parenja te posljedično tome može doći do septikemije mladunčadi.

Nakon rođenja, općenito se može reći da su prvi dani za mladunčad jako kritični, jer dolazi do promjena s obzirom na disanje, probavu, cirkulaciju i druge organe koji su vezani na početak samostalnog života mladunčeta. Na zdravlje, opću kondiciju i vitalnost mladunčadi mogu djelovati mnogi čimbenici:

1. Nasljedni čimbenici - mogu uzrokovati različite razvojne anomalije. Kod nasljednih bolesti mladunče je sposobno živjeti, ali prije ili kasnije oboli od određene bolesti.

2. Organske i nezarazne bolesti, kao npr:
- krvarenje iz pupka ako pupak npr. režemo oštrim nožem (može biti vensko i arterijsko)
- prividna smrt mladunčadi zbog gušenja
- retencija mekonija - nastaje ako u prvim satima poslije rođenja ne dolazi do pražnjenja crijevnog sadržaja. Uzrok tome može biti nedostatak mljeziva koje djeluje laksativno i mladunčeva slaba vitalnost, pa je crijevna peristaltika slaba
- proljev sisančadi
- avitaminoze kod novorođenih životinja - nastale su još za vrijeme intrauterinog života
- itd.

3. Prehrana, držanje i briga o gravidnoj životinji također utječe na zdravlje mladunčadi nakon rođenja

4. Nepovoljni utjecaji rađanja - ako plod prilikom teškog poroda ostane duže u genitalnim organima, često se javljaju smetnje u disanju i cirkulaciji

5. Infekcije mladunčadi - kako mladunčad nema dovoljno razvijen obrambeni mehanizam, sklonija je infekcijama nego odrasle jedinke. Kod mesoždera protutijela prolaze preko placente s majke na plod, a osim toga, mladunčad prima protutijela i kolostrumom. Količina i vrijednost protutijela u kolostrumu ovise o imunološkom stanju majke. Mladunče treba što ranije nakon poroda posisati kolostrum, jer je resorpcija globulina u crijevu ograničena vremenski.

Uginulu mladunčad ste trebali odnijeti na Veterinarski fakultet na Zavod za patologiju, kako bi patolog utvrdio točan uzrok uginuća, što bi vjerojatno omogućilo izbjegavanje istog uzroka prilikom sljedećeg porođaja kujice.

OZNAKE: