dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me na koji način i gdje se životinjama vadi krv?
Hvala. Lucija

O: Uzimanje i priprema uzoraka krvi se provodi u različite svrhe. Tako, najčešće se uzima krv, plazma ili serum za provođenje laboratorijskih pretraga. Oscilacije i promjene parametara (hematoloških i biokemijskih) u krvi mogu pomoći ili usmjeriti veterinara tijekom same kliničke obrade ljubimca te u konačnici dovesti do postavljanja dijagnoze.

Sama pretraga se provodi tako da se mjesto od kuda se krv uzima (kod velikih životinja - vena jugularis, a kod malih životinja - vena cephalica antebrachii), ošiša, obrije i očisti alkoholom. Naravno, ovisno o životinji i životinjskoj vrsti, starosti i gojnom stanju, krv se može vaditi i iz vena ili arterija drugih anatomskih regija (npr. kod kunića iz ušne vene, iz repa,...). Prije samog vađenja krvi potrebno bi bilo izvršiti kompresiju iste (kompresija se pozicionira između mjesta uboda i srca).

Nakon toga se pažljivo umeće sterilna igla u venu te se izvlači krv. Prilikom samog uzimanja krvi najčešće se koriste epruvete s tlakom koje omogućuju lakše uzimanje odgovarajuće količine uzorka krvi (Vacoutainer sistem).

Nakon vađenja igle iz vene, na mjesto od kuda se vadila krv potrebno bi bilo čvrsto pritisnuti pamučnom gazom (cca. 60 sek), a sve kako bi se izbjeglo stvaranje hematoma i zaustavilo krvarenje.

Prilikom uzimanja uzoraka krvi, sama životinja bi trebala biti natašte, odnosno potrebno bi bilo da minimalno posljednjih 12h ne jede. Razlog leži u činjenici da se nakon obroka povećava količina triglicerida u krvi što u konačnici rezultira nemogućnosti utvrđivanja različitih biokemijskih parametara kao i rezultata same analize.
 
Više o specifičnostima samog postupka, izvedbe iste kod svake pojedine životinjske vrste kao i vena iz kojih se krv uzima možete saznati na adresi svojeg veterinara ili Klinike za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

OZNAKE: