Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije dva dana kupila sam mladu mušku tigricu kod vas u Pet centru. Otkad sam je smjestila u krletku nije uopće jela, čini se da i ne spava i izrazito je prestrašena, čak se ne miče s jednog mjesta po par sati, iako ima prostranu krletku i razne igrače. Znam da je prerano za pripitomljavanje i nadam se da je to prolazna faza, no zabrinjava me to što ne jede.
Unaprijed hvala na odgovoru. Katarina

O: Vaša ptičica je izdvojena iz grupe, promijenila je okoliš i to je na nju djelovalo vrlo stresno. U tim situacijama organizam pojačano koristi vlastite zalihe.

Tigraste papigice su vrlo osjetljive na ovakva stanja, te ako ne uzimaju hranu kroz 48 sati može doći do znatnog iscrpljenja životinje.

Osnovna hrana papiga je proso, svijetlo sjeme i oljuštena zob. Da bi podmirili sve hranidbene potrebe, pticama je potrebno davati raznoliku i mješovitu hranu. Tako im osim uobičajenih smjesa zrnja treba ponuditi tvrdo kuhano jaje, oprano voće(npr. grožđe, jabuka, banana, naranča) i povrće (salata, mrkva, špinat, rajčica). Tigrastim papigama dovoljno je dnevno davati 1-2 čajne žličice mješovite zrnate hrane. Prema tome približno 65% obroka mora činiti zrnata hrana, tj. mješovito sjemenje, a ostala hrana najviše do 35% obroka. Uz hranu im svakako treba postaviti tzv. grit, mješavinu pijeska i mljevenih školjki.

Jedan od rijetkih poremećaja u prehrani sobnih ptica je gladovanje. Valja imati na umu da papige ljušte i jedu jezgru sjemenke, pa se može dogoditi da su posude za hranu pune ljuski bez cijelih sjemenki. Česta je pojava da ptice jedu samo neke od sjemenki, a druge odbacuju. Tako se uz dobro balansirani obrok može javiti deficit pojedinih nutrijenata. Kao dodatak prehrani preporučila bih Vam neki od multivitaminsko-mineralnih dodataka s esencijalnim aminokiselinama ("Orlux", "Hagen", "JBL" ili "Versele Laga") koji se daju u vodi ili hrani.

Iako Vaša ptičica ne pokazuje znakove oboljenja kao što su nakostriješenost perja, kihanje, disanje na otvoren kljun, promjenjena stolica, slabost nogu ili nefiziološki položaj glave - pomno ju promatrajte. Vjerojatno će početi jesti, ali trebate je odvesti veterinaru ako pokaže neke od navedenih simptoma ili znakove slabosti.

Postoji mogućnost ručnog hranjenja mekom hranom koju ptici treba staviti direktno u kljun. Međutim, obzirom da Vas ptica ne poznaje, to bi bio za nju još jači stres i doveo bi do daljnjeg iscrpljivanja organizma.

OZNAKE: