Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kod bake na selu živi mali crni križanac španijela, izgleda poput poljskog španijela. Prije godinu dana počeo je imati probleme s ušima (mislim da je riječ o srednjem uhu) odnosno mahao je glavom i naginjao je na stranu (vjerojatno na uho koje ga boli). Veterinar ga je pregledao i dao otopinu koja se ulijeva u unutrašnjost uha. Nakon te otopine prestao je mahati glavom, no nakon 4 mjeseca upala se vratila i počeli su isti simptomi. Veterinar je ponovno došao, dao injekcije, lijekove, ali pomaka nema. Kod njih tamo nema nekih pravih ordinacija gdje bi se mogao napraviti kompletan pregled uha. Postoji li možda kakva otopina kod vas koja bi mu mogla barem malo pomoći i znate li otprilike o čemu se radi?

Pas je star 4 godine i prije nije imao nikakvih problema. Normalno se ponaša, jede, igra se, laje, ali ga uši užasno muče. Svaki savjet je dobrodošao.
Unaprijed hvala na pomoći!

O: Upale uha mogu zahvatiti unutarnje, srednje i vanjsko uho. Većina upala su posljedica infekcije različitim mikroorganizmima (bakterije i gljivice), ali mogu biti i druge etiologije. To mogu biti šugarci, strano tijelo ili alergija.

Problemi s ušima češće se javljaju u pasa čije su uši spuštene i bogato obrasle dlakom. Razlog tome je nedovoljno zračenje ovog područja, duže zadržavanje vlage i time razvoja uvjeta pogodnih za razvoj mikroorganizama.

Upale uha po tijeku mogu biti akutne i kronične, a tendencija ponovnog oboljenja vrlo je česta u uhu koje je jednom oboljelo ili ukoliko proces nije potpuno saniran.

Terapija se provodi nakon točno postavljene dijagnoze, odnosno nakon pregleda životinje. Pregled uključuje otoskopiranje vanjskog zvukovoda, te prema indikacijama uzimanje brisa i mikrobiološku obradu. Vrlo je važno isključiti alergiju i problem retencije sadržaja perianalnih žlijezda koji često predstavljaju početak problema.

U slučajevima da je upala zahvatila srednje ili unutrašnje uho provode se i dodatne pretrage.

Kapi za uho djeluju lokalno u vanjskom zvukovodu. Sadrže jednu ili više djelatnih tvari, a njihov učinak je bolji ako se uho prije kapanja očisti ili ispere. Na taj način se upalni detritus i cerumen uklone s kože zvukovoda čime se postiže lakše zračenje samog kanala, kao i direktan doticaj lijeka i oboljelog područja.

Uz lokalnu terapiju, može se provesti i terapija aplikacijom određenih lijekova na usta (per os) ili injekcijama. Međutim, bez točne dijagnoze ovakvo liječenje može nepotrebno opteretiti organizam životinje, prikriti privremeno pravo stanje, te izazvati pogoršanje osnovne bolesti.

U ponudi ljekarni Pet centra je "Otifree" otopina koja ima izrazitu sposobnost otapanja cerumena i nečistoće uha. Koža ga dobro podnosi, a njome se djelotvorno reduciraju bakterije i gljivice u vanjskom zvukovodu. Komponente koje vraćaju masnoću koži spriječavaju njeno isušenje, te pospješuju normalizaciju strukture i otpornost kože.

Međutim, preparat možete koristiti tek nakon pregleda uha kojim će veterinar isključiti eventualna oštećenja bubnjića i istovremeno provesti ciljanu terapiju.

OZNAKE: