Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi savjetujete kako da izliječim upalu očiju kod kujice stare 3 mjeseca. Pokušala sam sa kamilicom, ali nema nekih rezultata. Da li postoje neke kapi za kupiti? Zahvaljujem unaprijed,
Valentina

O: Da li se radi o upali može odrediti samo veterinar pa preporučujem pregled. Kamilica omekšava rožnicu kod pasa i time je čini podložnijom utjecaju bakterija pa molim da oko Vaše ljubimice ne ispirete kamilicom. Bolji učinak bi imala mlaka i prokuhana voda 2-3 puta na dana, a tretirano područje potrebno je i osušiti. 

Pretpostavljam da se radi o konjuktivitisu (upala spojnice), koji se dijeli prema lokalizaciji patološkog procesa.

Infekcija može biti virusna, bakterijska, gljivična, parazitarna, u pitanju može biti i alergijska reakcija, toksično-kemijsko djelovanje, manjak suza.

Moguće je da su upalom zahvaćeni i drugi dijelovi oka - rožnica, šarenica.

Simptomi su iscjedak (sivožuti, zelenožuti pa i crveni), otečenost, promijenjena boja sluznice (zažarena), često se javlja svrbež.

Općenito lijekove u terapiji očnih bolesti možemo podijeliti u kapi i masti. Kapi trebaju biti izotonične sa suzama, dok kod aplikacije masti treba paziti da vrh tube ne dodiruje sluznicu. Kod propisivanja lijeka treba znati svojstva lijeka, mjesto djelovanja, koncentraciju djelatne tvari i način aplikacije. Izbor lijeka, naravno, ide po preporuci veterinara, nakon postavljene dijagnoze.

Pekinezeri, kao i drugi psi, imaju "suzne" kanaliće. To su nazolakrimalni odvodni putevi kojima oči dreniraju suze, ali su u nekih pasmina kratki i suženi. Pekinezeri, baš kao i neke druge pasmine (maltezer, ši-cu, pudl, mops, jorki...) češće imaju problema s iscjetkom iz očiju zbog oblika glave i njuške (prirodno skraćeni ili suženi suzni kanali), oblika samog oka i donjeg kapka ili pak začepljenosti  sustava odvođenja suza. Karakteriziraju ih velike, okrugle i tamne oči. Kod većine maltezera javlja se iscjedak iz očiju pa im je dlaka oko i ispod očiju žute do smećkaste boje. Tamna dlaka ispod očiju može biti posljedica obojenja okoline oka upalnim sekretom, ali i samim suzama.  Kako suze otječu, po dlaci ostavljaju taman, vlažan trag, koji ponekad odaje neugodan miris. Okolinu oka ovih pasmina trebalo bi čistiti i njegovati blagim pripravcima za otapanje i uklanjanje nečistoće.

OZNAKE: