Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mladog staforda, starog 4 mjeseca i čini mi se da se prehladio, curi mu nosić i pun je skorenog gnoja te ponekad kiše, ali je sve ostalo u najboljem redu. Mislila sam da skuham kamilicu i očistim mu nosić time, ali neznam kako kamilica funkcionira u pasa. Molim Vas za mišljenje, jer me strah da se prehlada ne pretvori u nešto kronično. Trenutno traje već tri dana. Hvala, Aleksandra

O: Upala nosa (rhinitis) se javlja u dva oblika, kao akutna upala kataralne naravi i kao kronična upala nosa. Serozna ili gnojna upala nosa je vrlo često popratni simptom različitih zaraznih bolesti kao što je npr. štenećak.

Katar nosa često prati upalne promjene i drugih dišnih organa (došupljine nosa, bronhi, pluća...). 

Kronični katar nosa posljedica je kroničnih upalnih promjena u nosu, nosnim došupljinama, bolesti kutnjaka, tumora, stranih tijela ili nametnika. Akutni katar nosa se očituje obostranim iscjetkom iz nosa koji je u početku vodenast, a kasnije je sluzav ili gnojan. Životinja često kiše ili frkče ili trlja njuškicu, a ponekad i trese glavom. Ako je nosna sluznica jako natekla ili su nosni otvori suženi sasušenim sekretom, disanje je otežano, popraćeno stenoznim šumovima i hropcima. Sluznica nosa je crvena i natekla. Rijetko kad se razviju čvorići, mjehurići, erozije ili fibrinske naslage. Teže oblike rhinitisa prati groznica. Podvilični limfni čvorovi su obično povećani i osjetljiviji. Ako je bolest posljedica alergije, s upalom sluznice nosa često se razvije i konjuktivitis, a ponekad i stomatitis, faringitis ili laringitis. Ponekad se jave i promjene na koži u okolini nozdrva.

Rhinitis se dijagnosticira prema kliničkim simptomima. Akutni katar nosa obično prolazi sam od sebe. Za upalu nosa kod pasa se mogu koristiti humani lijekovi (npr. Operil kapi za nos). Kapati je potrebno nekoliko puta na dan po 2 - 3 kapi u obje nosnice.

Za ispiranje nosa možete koristiti i fiziološku otopinu, a po novim istraživanjima se ne preporuča kamilica, jer kamilica predstavlja dobar medij za razvoj bakterija.

OZNAKE: