Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kuju koja mi se okotila prije 3 dana. Imala je veliko leglo od 13 štenaca i prenijela ih je 3 dana. Porod je trajao 13 sati i dva štenca su okoćena mrtva, da bi do danas uginula još 5. Samo su se počeli hladiti i postali nemoćni, neki su imali i proljev, a neki i crno-krvavu stolicu i crvenu stražnjicu. Kuja je imala prije 8 mjeseci leglo od 10 štenaca i 2 su uginula pri okotu, ali ostali su bili ok. Recite mi, molim vas, šta da radim? Štenci su jučer dobili neki antibiotik i otopinu glukoze.  Da li trebam još nešto i koji je mogući uzrok tom uginuću i kako da to ubuduće spriječim jer imam još jednu skotnu kuju koja se treba šteniti početkom 2 mjeseca? Molim vas pomozite, hvala! Darija

O: Porođaj predstavlja fiziološki završetak graviditeta i odvija se u 3 stadija:

1. stadij otvaranja
2. stadij istiskivanja ploda
3. stadij istiskivanja posteljice.

Uzroci uginuća štenadi mogu biti vezani i za vrijeme prije porođaja, kao i za sam porođaj. 

Jako je važno da mužjaci i ženke budu zdravi prije parenja, odnosno da budu  oslobođeni infekcija spolnih organa. Infekcije spolnih organa mogu uzrokovati kasnije septikemiju štenadi.

Period nakon rođenja štenaca se smatra visokostresnim i vrlo kritičnim jer početak samostalnog života štenaca podrazumijeva brojne promene u vezi disanja, cirkulacije, probave.

Na vitalnost, zdravstveno stanje, opću kondiciju i postotak preživljavanja štenadi utječu:
 
- Nasljedni faktor koji može dovesti do brojnih anomalija koje obično završavaju letalno.

- Organske i nezarazne bolesti - krvarenje iz pupka, prividna smrt štenaca uslijed gušenja, retencija mekonija koja predstavlja zadržavanje crijevnog sadržaja uslijed slabe peristaltike crijeva, proljev i brojne avitaminoze.

- Ishrana, njega i higijena gravidne ženke se odražava na vitalnost i zdravlje štenaca.

- Smetnje u disanju i cirkulaciji koje nastaju kao posljedica teškog porođaja i dužeg zadržavanja štenaca u porođajnom kanalu.
 
- Poremećaj imunološkog sustava šteneta, kao i, s time u vezi, kvaliteta kolostruma  koji štene dobija od majke. Štene bi trebalo nakon rođenja što prije posisati kolostrum, kako bi se globulini iz crijeva resorbirali na vrijeme, jer je mogućnost crijevne resorpcije globulina vremenski ograničena.

Uginuća, nažalost, ne možete spriječiti, ali o svim aspektima velikog postotka uginuća bi trebalo voditi računa od trenutka parenja. Nastojte prevenirati sve neželjene situacije na koje možete utjecati.

OZNAKE: