Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me što znači kada tigrica tokom cijelog dana po nekoliko puta odlazi jesti, nakon toga povrati tu hranu, te je opet pojede?
Igor

O: Probavni sustav ptica, za razliku od ostalih životinja, sastoji se od voljke, želuca podijeljenog u dva dijela (mišićni i žljezdani), dvostrukog slijepog crijeva, te kloake. U usnoj šupljini nema zubiju. Ovi organi usko su specijalizirani i znatno se razlikuju od onih u monogastričnih životinja (imaju jedan želudac). Voljka je organ koji se može proširiti, a služi za pohranu unesene hrane, i čeka probavljanje hrane.

Smještena je u donjem dijelu vrata u sredini ili lagano sa strane na lijevo, izvan je šupljine tijela. Važnu ulogu u procesu probave imaju enzimi. Enzim amilaza počinje djelovati već u ustima, a prvo probavlja vlaknatu hranu već u voljci. Postoji dvojako kretanje u ovom organu. Kontrakcijom (stezanjem) voljke gura se hrana u predželudac. Kontrakcije uzrokovane glađu počinju 30 do 45 minuta nakon hranjenja, postepeno se pojačava frekvencija i snaga u sljedećih 5 - 6 sati kad i učestalost dosegne 6 - 12 ili više, a kontakcije su razdvojene pauzom voljke.

Većini probavnih problema uzrok je kvaliteta hrane koja se daje tigricama. U prirodi ptice se hrane sirovom hranom koja je bogata probavnim enzimima. Ne samo što su u gotovoj hrani za tigrice (ali i za ostale papigice) procesom proizvodnje eliminirani probavni enzimi već mnogi proizvođači dodaju umjetne boje, konzervanse i ostale kemijske tvari. Ovi sastojci imaju negativan učinak na bakterijsku floru u probavnom sustavu papigica. Mišljenja sam kako upravo iz ovih razloga Vaša tigrica nema dovoljno enzima probaviti sirova vlakna iz hrane, a to što je izbacuje odmah nakon hranjenja ukazuje da je problem lociran u voljci. Tako da jedino omekšavanjem hrane, izbacivanjem pa ponovnim uzimanjem "poluprobavljene" hrane uspijeva unijeti u organizam hranjive tvari.

Savjetovala bih Vam da promijenite proizvođača hrane na onu koja sadrži prirodne sastojke bez dodanih šećera i konzervansa. Možete davati i sirovo povrće. Mrkva i drugo povrće bogata je prirodnim enzimima. Kao dodatak možete u hranu dodati i žličicu jogurta (s malo masti) koji sadrži pozitivne bakterije kao acidophilus koji pomaže u održavanju povoljnog odnosa bakterijske flore probavnog sustava.

OZNAKE: