Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me da li Prazinon plus i Pratel imaju isto djelovnje na pse ili je Pratel bolji od Prazinona? Eli

O: Pratel tablete su antihelmintik namjenjen za uporabu u veterini. Upotrebljava se u pasa i mačaka za liječenje invazija sa želučano-crijevnim oblićima i trakavicama. Jedna tableta sadrži 50 mg prazikvantela i 144 mg pirantel embonata.

Tablete se daju psu, odnosno mački, zdrobljene zajedno s hranom ili cijele u komadiću mesa ili sira.

Preporučeno je davanje lijeka 3-4 puta godišnje, preventive radi.

Prazinon plus tablete su antihelmintik širokog spektra namjenjen za štenad i odrasle pse, a sadrži kombinaciju prazikvantela (50 mg/1 tbl), pirantel pamoata (144 mg/1 tbl) i febantela (150 mg/1 tbl). Upravo febantel je djelatna tvar po kojoj se Pratel i Prazinon plus tablete međusobno razlikuju. Naime, febantel je probenzimidazol koji se nakon resorpcije iz crijeva, u jetri prevodi u djelatne metabolite (febendazol i oksfendazol) koji koče resorpciju i razgradnju hranjivih tvari endoparazita.

I jedna i druga tableta daju se na 10 kg tjelesne mase, odnosno, ako je ljubimac teži ili lakši potrebno je prilagoditi dozu njegovoj/njenoj težini (npr. 5 kg t.m.= 1/2 tablete; 15 kg t.m.= 1 1/2 tableta). Tableta se daje u jednokratnoj dozi, odnosno, ako je infestacija jača, tablete se mogu ponoviti za 14 dana.

Kao što sami primjećujete, Pratel i Prazinon plus su tablete učinkovitog antihelmintskog djelovanja namijenjene za uporabu u veterini, za čišćenje od endoparazita (oblića i trakavica). Kako su različitog sastava, Pratel tablete namijenjene su i psima i mačkama, a Prazinon tablete samo psima.

OZNAKE: