Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zašto prvi put cijepiti štene od 7 ili 8 tjedana, koje još uvijek ima relativno visok titar maternalnih antitijela, koja interferiraju sa imunološkim odgovorom malog organizma i na neki čin neutraliziraju cjepivo? Zašto ne kasnije?
Kristina

O: Kako se kod pasa i mačaka prijenos majčinih antitijela ne ostvaruje putem placente (izuzetak su neka od antitijela iz grupe IgM), štenci i mačići dolaze "na ovaj svijet" imunološki nezaštićeni. To ih čini izrazito osjetljivim i za većinu infekcioznih uzročnika prijemljivim.

Zaštita i privremena imunost štenaca se postiže preko kolostruma (sisanjem majčinog mlijeka) tijekom prvih sati i dana života. To je moguće iz razloga što je u prvima satima života ljubimaca sluznica crijeva i propusna za antitijela iz majčinog mlijeka.

U teoriji, životinje kojima je uskraćen kolostrum trebale bi primiti prvu vakcinaciju u starosti od 2-3 tjedna, a oni koji su dobili kolostrum, u dobi od 6-9 tjedana starosti. Naime, kada količina protutijela u tijelu ljubimca počne brzo opadati, potrebno je pravovremeno stvoriti i osigurati vlastitu imunu obranu protiv određenih bolesti. To se i postiže cijepljenjem. Cijepljenjem se unosi oslabljeni ili mrtvi uzročnika bolesti i na taj način potiče nastanak otpornosti prema tim bolestima. Imunitet nastao cijepljenjem traje različito dugo (od nekoliko mjeseci do godine dana ili više), ovisno o bolesti, vrsti cjepiva, zdravstvenom stanju životinje, starosti,...

U mladih životinja, prisutnost majčinih antitijela, odnosno pasivnog imuniteta, može ometati proces stvaranja imunološkog odgovora. Naime, majčina antitijela mogu blokirati imunološki odgovor mladog organizma na cjepivo. Iz tog razloga, daju se serije vakcina u pravilnim vremenskim razmacima. Na taj način se stvara aktivni imunitet protiv cijepnih antigena i drugih antigena s kojima je životinja stupila u kontakt prirodnim putem.

Intervale između primo-vakcinacije i boostera određuju sami proizvođači cjepiva i kreću se u vremenu  3-4 tjedna. Na takav način se može spriječiti da vakcine međusobno interferiraju, odnosno, osigurava se optimalno vrijeme potrebno organizmu da stvori imunološki odgovor i imunost koja će potrajati određeni vremenski period.

OZNAKE: